Premier De Croo wil financiële sancties na anti-homowet in Hongarije: "EU is geen cashmachine"

Dat deze week in Hongarije een omstreden anti-LGBTQI-wet is goedgekeurd, valt erg slecht bij premier Alexander De Croo (Open VLD). Hij vindt dat Hongarije financiële sancties moet opgelegd krijgen van de Europese Unie, zo benadrukte hij in de Kamer.

Verschillende partijen vroegen premier De Croo in de Kamer een duidelijk signaal te geven over de anti-LGBTQI-wet die in Hongarije is goedgekeurd. Volgens die wet zou in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn, bijna overal dus, geen "promotie" gemaakt mogen worden voor holebi- en transgenders. In de praktijk betekent dat dat beelden van homokoppels of transgenders overal verboden worden. 

"In de EU is er geen plaats voor homohaat en voor discriminatie van LGBTQI", reageerde De Croo. "Holebirechten zijn mensenrechten, dat zijn de fundamenten van onze Unie. Daar mag niet aan geraakt worden: respect voor de waardigheid van mensen, vrijheid, respect voor democratie, gelijkheid, respect voor de rechtsstaat, respect voor mensenrechten en in het bijzonder die van minderheden. De democratie mag zich niet herleiden tot de wil van de meerderheid. De voornaamste functie van de democratie is het beschermen van de meningen, geaardheid, oriëntatie van minderheden."

"Raken waar het pijn doet"

Van elke lidstaat wordt verwacht dat zij dat dagelijks in de praktijk brengen, benadrukte De Croo. "De EU is geen cashmachine, waaruit je geld kunt afhalen maar je dan niet aan de regels hoeft te houden. Europa is een club met duidelijke regels. En dus moeten er ook mechanismen zijn die de leden ertoe dwingen om bepaalde regels te respecteren."

Voor De Croo bewijst de situatie in Hongarije dat het nieuwe rechtsstaatmechanisme van de EU moet worden toegepast. "Als wij willen dat Europa kan functioneren en onze waarden reflecteert, dan moet je kunnen raken waar het pijn doet. En dat is bij de financiële stromen."

Volgende week willen verschillende regeringsleiders op de Europese Raad volgens De Croo "een zeer duidelijke boodschap geven". Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zal de kwestie ook op de Europese ministerraad Algemene Zaken aankaarten.

Bekijk hier de reactie van premier De Croo in De Kamer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen