Nathalie Dolmans Fotografie

Nederlandse Prins Constantijn spreekt op Gents ondernemersevent (en supportert voor Rode Duivels)

In Gent verzamelden vandaag 200 jonge ondernemers, deels fysiek en deels digitaal, om het te hebben over het start-upbeleid in België. Tijdens het evenement kwamen verschillende gastsprekers aan het woord, waaronder premier Alexander De Croo (Open VLD) en Prins Constantijn van Oranje-Nassau. De prins vertelde dat Vlaanderen en Nederland veel van elkaar kunnen leren op innovatief vlak. 

Heel wat jonge ondernemers in Oost-Vlaanderen voelen zich in de steek gelaten door onze overheid. Ze hebben het gevoel dat het start-upbeleid in ons land verouderd en inefficiënt is. Ook qua digitalisering hinken we achterop, vinden ze. Om die problemen aan te kaarten, organiseerde Jong Voka Oost-Vlaanderen het manifest Rimpelloze Zaken. Daarvoor kwamen 200 jonge ondernemers vandaag samen, zowel fysiek in zomerbar Gazon als digitaal via een livestream.

Met het manifest doen de ondernemers concrete beleidsvoorstellen om het start-up beleid in België te optimaliseren. “We willen de stem van jonge ondernemers op de politieke agenda brengen. Daarom gaan we in debat met onder meer premier De Croo en Prins Constantijn”, zegt Hilde Schuddinck van Jong Voka Oost-Vlaanderen.

Start-upambassadeur Prins Constantijn

Voor het manifest werd er heel wat input verzameld van sterke Belgische techondernemers en –investeerders, zoals Pieterjan Bouten van Showpad en Lorenz Bogaert van Netlog. Ook de Nederlandse prins Constantijn, de jongste broer van Koning Willem-Alexander, was aanwezig op het evenement - digitaal weliswaar. De prins wordt in de ondernemerswereld ook wel eens "de start-upambassadeur van Nederland" genoemd. 

Lees voort onder de foto.

Wim Kempenaers

De prins ging in debat met de jonge ondernemers en met premier Alexander De Croo. “Het gesprek ging prima. Ik vond het goed om te zien dat de premier innovatie zo belangrijk vindt en dat hij bereid is er iets aan te doen”, vertelde Prins Constantijn achteraf aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Vlaanderen en Nederland kunnen nog veel leren van elkaar."

“Het is vooral belangrijk dat de ondernemer centraal staat en dat er niet enkel vanuit het beleid wordt gedacht", gaf de prins nog mee als tip. "Ook mogen ondernemers niet alleen focussen op hun concept of technologie. Zo zijn voldoende markttoegang en financiële middelen ook essentieel in een onderneming."

Ik hoop dat de Belgen het EK voetbal gaan winnen

Prins Constantijn van Oranje-Nassau

De prins liet ook vallen dat hij voor België supportert in het EK Voetbal. "Ik heb 15 jaar in België gewoond, ik heb heel veel sympathie voor de Belgen. Portugal en Frankrijk zijn sterke concurrenten, maar ik hoop dat de Belgen gaan winnen."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Prins Constantijn op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

kasto80

Meest gelezen