Op reis naar het buitenland: dit moet je weten voor je vertrekt en deze regels gelden op je vakantiebestemming

Reizen naar het buitenland is deze zomer opnieuw toegestaan, onder bepaalde voorwaarden weliswaar. In deze reiswijzer zetten we de reisvoorwaarden en regels van 15 landen op een rijtje. Onderaan het artikel vindt u ook een grafisch overzicht van hoe u op een veilige manier kan terugkeren uit vakantie. 

banner Frankrijk

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Elke reiziger moet een "erewoordverklaring" invullen waarin je belooft dat je geen coronasymptomen hebt en dat je 14 dagen voor de reis geen contact hebt gehad met een besmet persoon.

Coronacertificaat

Frankrijk aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat.

Test: Wanneer je nog niet (volledig) gevaccineerd bent, zal je een negatieve antigeen- of PCR-test moeten voorleggen. Deze mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. De regel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Vaccinatie: Ben je volledig gevaccineerd tegen corona? Dan mag je zonder negatieve test naar Frankrijk. De tweede prik moet wel minimaal zeven dagen voor vertrek zijn gezet. In het geval van het Johnson & Johnson-vaccin is dit 28 dagen.

Herstel: Mensen die met positieve test (minimum 11 dagen oud, maximum 6 maanden) kunnen aantonen dat ze hersteld zijn van COVID-19, mogen ook zonder negatieve test naar Frankrijk.

Quarantaine

Belgen moeten niet in quarantaine.

De Franse overheid heeft op 12 juli beslist dat het coronacertificaat op veel meer plaatsen zal moeten worden getoond om toegang te krijgen. Het certificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent of antistoffen hebt, of negatief bent getest. 

De negatieve coronatest (PCR of sneltest) mag niet ouder zijn dan 48 uur (72 uur als je Frankrijk binnenkomt). Tot 30 augustus gelden deze strengere regels niet voor jongeren tussen 12 en 17 jaar.

Horeca

Cafés en restaurants zijn zowel binnen als buiten open. Je mag er met maximum zes personen aan een tafel zitten. Vanaf 9 augustus moet je je coronacertificaat kunnen voorleggen in cafés en restaurants, ook als je enkel op het terras zit. 

Ook op treinen en langeafstandsbussen zal je vanaf 9 augustus je coronacertificaat moeten voorleggen. In het gewone openbare vervoer is hij niet verplicht.

Musea

Musea zijn open, maar je moet er een coronacertificaat tonen, net als op andere plaatsen in de cuturele sector waar meer dan 50 mensen (kunnen) samenkomen.

Attractieparken

Attractieparken zijn open, maar je moet een coronacertificaat tonen.

Bioscopen

Bioscopen zijn open, maar je moet een coronacertificaat tonen.

Nachtclubs

Nachtclubs zijn sinds 9 juli open. Om een discotheek te betreden, moet je een coronacertificaat voorleggen.

Afstand

Je bent verplicht 1 meter afstand te houden, zonder mondmasker 2 meter. 

Mondmasker

Je bent verplicht een mondmasker te dragen (vanaf 11 jaar) in gesloten, publieke ruimtes zoals in winkels of op het openbaar vervoer. In verschillende steden (o.a. Parijs) moet je ook een mondmasker dragen op straat op sommige plaatsen, zoals in wachtrijen of waar veel mensen samenkomen.

Avondklok

Er geldt geen avondklok.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Frankrijk vind je ook officiële info op:

https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/le-ministere-et-son-reseau/actualites-du-ministere/informations-coronavirus-covid-19/coronavirus-les-reponses-a-vos-questions/

afbeelding banner Nederland

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Belgen moeten geen formulier invullen om met de auto of trein naar Nederland te kunnen reizen. Enkel wie naar Nederland vliegt moet een "gezondheidsverklaring" invullen.

Coronacertificaat

Nederland aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat.

Wie vanuit België naar Nederland reist, moet geen negatieve PCR-test voorleggen. Ook niet als je nog niet (volledig) gevaccineerd bent. 

Quarantaine

Er geldt geen quarantaineplicht voor Belgen. 

Horeca

Voor de cafés en restaurants in Nederland is er een sluitingsuur van middernacht tot 6 uur 's ochtends. Er is geen maximale groepsgrootte, maar iedereen moet wel een vaste zitplaats hebben en 1,5 meter afstand houden.  De horecagelegenheid is verplicht bezoekers te vragen zich te registreren en vooraf een gezondheidscheck te doen.

Musea

Musea zijn open, maar je moet reserveren, registreren en een gezondheidscheck doen.

Attractieparken

Attractieparken zijn open, maar je moet een ticket reserveren.

Bioscopen

Bioscopen zijn open, maar je moet reserveren, registreren en een gezondheidscheck doen.

Nachtclubs

De discotheken en nachtclubs in Nederland zijn opnieuw gesloten.

Afstand

Je bent verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Er is geen samenscholingsverbod.

Mondmasker

De mondmaskerplicht is grotendeels vervallen, behalve op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals op het openbaar vervoer. Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar, ook als je gevaccineerd bent.

Avondklok

Er is geen avondklok in Nederland.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Nederland vind je ook officiële info op:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/reizen-naar-nederland-checklist

banner Duitsland

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Duitsland beschouwt België niet langer als een risicogebied. Belgen die Duitsland betreden, moeten zich daarom niet meer registreren (behalve als ze met het vliegtuig reizen).

Coronacertificaat

Duitsland aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat en vraagt enkel aan Belgen die met het vliegtuig reizen om een coronacertificaat voor te leggen.

Test: Reis je met het vliegtuig naar Duitsland en ben je nog niet volledig gevaccineerd? Dan moet je je laten testen. Het resultaat van een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur of 48 uur bij een antigeentest. Kinderen jonger dan zes jaar en reizigers die dichte familie bezoeken en minder dan 72 uur blijven, zijn hiervan vrijgesteld. 

Vaccinatie: Wie twee weken volledig gevaccineerd is, moet bij een vlucht naar Duitsland geen negatieve test kunnen voorleggen. Het vaccinatieattest moet opgesteld zijn in het Duits, Frans, Engels, Spaans of Italiaans. 

Herstel: Mensen die corona gehad hebben en een positief testresultaat kunnen voorleggen van minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden oud, mogen ook zonder testverplichting naar Duitsland vliegen.

Opgelet: Duitse deelstaten kunnen andere/extra voorwaarden opleggen. Check dus zeker voor je vertrek welke regels gelden in de deelstaat waar je naartoe reist.

Quarantaine

Belgen moeten bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine als ze voldoen aan de bovenstaande voorwaarden. 

De situatie kan per deelstaat verschillen en hangt af van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Je kan de informatie per deelstaat vinden op deze site.

Horeca

Cafés en restaurants zijn open (indien er minder dan 100 besmettingen zijn per 100.000 inwoners). Bij sommigen moet je een negatief testresultaat voorleggen. Een bewijs van vaccinatie of herstel wordt ook aanvaard. In sommige deelstaten vragen ook hotels (en campings) om voor overnachting te testen op corona.

Musea

Musea zijn open in deelstaten waar de besmettingsgraad voor minimum zeven dagen lang onder de 100 infecties per 100.000 inwoners lag. Er gelden wel voorwaarden zoals reservatie, tijdslot en registratie.

Attractieparken

Attractieparken zijn open in deelstaten waar de besmettingsgraad voor minimum zeven dagen lang onder de 100 infecties per 100.000 inwoners lag. Er gelden wel voorwaarden zoals reservatie, tijdslot en registratie.

Bioscopen

Bioscopen zijn open in deelstaten waar de besmettingsgraad voor minimum zeven dagen lang onder de 100 infecties per 100.000 inwoners lag. Er gelden wel voorwaarden zoals reservatie, tijdslot en registratie.

Nachtclubs

Nachtclubs zijn gesloten.

Afstand

 Je bent verplicht 1,5 meter afstand te houden.

Mondmasker

Iedereen vanaf zes jaar moet een goedgekeurd medisch mondmasker dragen (zoals een chirurgisch mondmasker, zelfgemaakte mondmaskers zijn dus verboden). Dit geldt in openbare gebouwen, winkels, openbaar vervoer en wanneer je een restaurant of café binnen- of buitengaat. Ook wanneer de afstand niet bewaard kan worden, draag je een mondmasker. In sommige deelstaten moet je een FFP2-masker dragen.

Avondklok

In deelstaten waar de besmettingsgraad hoger komt te liggen dan 100 per 100.000 inwoners, zal een avondklok van 22.00 tot 05.00 uur gelden. De cijfers worden wekelijks gemonitord en kunnen worden geraadpleegd op deze site.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Duitsland vind je ook officiële info op:

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus/current-information-for-travellers.html

banner Oostenrijk

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Belgen moeten zich niet voor aankomst registeren.

Coronacertificaat

Oostenrijk aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat.

Test: Belgen kunnen naar Oostenrijk reizen wanneer ze een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur) bij aankomst kunnen voorleggen. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van de test.

Vaccinatie: Als je (gedeeltelijk) gevaccineerd bent, mag je ook Oostenrijk binnen. Oostenrijk beschouwt je als gedeeltelijk "gevaccineerd" wanneer er 22 dagen zijn verstreken sinds je eerste dosis. Wanneer je slechts één dosis hebt gehad, mogen er niet meer dan drie maanden zijn verstreken sinds je prik. In het geval van een tweede prik (of een vaccin dat maar één inenting nodig heeft), is dit negen maanden. Het vaccinatiebewijs stel je op in het Duits of in het Engels.

Herstel: Oostenrijk aanvaardt ook een herstelcertificaat dat bevestigt dat je de ziekte hebt gehad in de voorbije zes maanden of een bewijs van neutraliserende antilichamen (niet ouder dan drie maanden).

Wanneer je geen vaccinatie- of herstelbewijs hebt en geen negatieve test van voor je vertrek, kan je in Oostenrijk ook een antigeentest laten uitvoeren binnen de 24 uur. Dit moet je dan wel voor je reis registreren.

Quarantaine

Belgische reizigers moeten niet in quarantaine.

Horeca

Cafés en restaurants zijn open, zonder sluitingsuur of beperkingen van het aantal mensen per tafel. Voor je horecabezoek zal je wel je coronabewijs (de Oostenrijkse "entry tests") moeten voorleggen: een vaccinatiebewijs, een negatieve test of een bewijs van herstel. Ook op hotel zal je een coronabewijs moeten voorleggen. 

Musea

Musea zijn open. Je moet geen coronabewijs voorleggen in musea, maar wel op (culturele) evenementen.

Attractieparken

Attractieparken zijn open, maar er gelden strikte beperkingen.

Bioscopen

Bioscopen zijn open, maar je moet je coronabewijs voorleggen.

Nachtclubs

Nachtclubs in Oostenrijk zijn open, met een maximale capaciteit van 75 procent. Ook hier moet je je coronabewijs voorleggen. 

Sinds 22 juli wordt bewijs van herstel niet meer aanvaard om toegang te krijgen tot nachtclubs. Vanaf 15 augustus mag je enkel binnen met een volledig vaccinatiebewijs (twee prikken of 22 dagen na een vaccin waarvan je maar één prik nodig hebt) of met een negatieve test.  

Afstand

In Oostenrijk geldt er geen afstandsbeperking meer. 

Mondmasker

Het dragen van een mondmasker verplicht is in supermarkten, op het openbaar vervoer en in sommige andere openbare ruimtes binnen. Buiten moet dit niet. Op plaatsen waar mensen een coronabewijs moeten voorleggen, is het dragen van een mondmasker niet meer verplicht.

In Wenen gelden er strengere regels en moet je je mondmasker ook dragen in alle winkels, in cinema's en tijdens culturele activiteiten en samenkomsten.

Avondklok

Er is geen avondklok in Oostenrijk.

Als je doorreist passeer je Duitsland.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Oostenrijk vind je ook officiële info op:

https://www.austria.info/en/service-and-facts/coronavirus-information/entry-regulations

banner Zwitserland

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Belgen die met het vliegtuig naar Zwitserland reizen moeten een toegangsformulier invullen. Dit is ook nodig wanneer je met het vliegtuig een overstap doet in Zwitserland.

Ouders kunnen de informatie van hun kind(eren) koppelen aan hun eigen formulier.

Coronacertificaat

Zwitserland aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat.

Test: Enkel Belgen die niet gevaccineerd zijn of niet hersteld zijn van COVID-19 en die met het vliegtuig Zwitserland binnenkomen, dienen zich te laten testen. Zij zullen een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur bij aankomst) of antigeentest (niet ouder dan 48 uur) moeten voorleggen. Kinderen onder 16 jaar zijn vrijgesteld van de test.  

Vaccinatie: Als je in de laatste 12 maanden volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus mag je naar Zwitserland vliegen zonder test. 

Herstel: Ook wie kan aantonen dat hij in de afgelopen 6 maanden genezen is van corona, hoeft geen test af te leggen alvorens naar Zwitserland te vliegen.

Quarantaine

Belgen moeten niet meer in quarantaine als zij vanuit het Schengengebied naar Zwitserland reizen.

Horeca

Cafés en restaurants zijn zowel binnen als buiten open. Als je binnen zit, moet één persoon per gezelschap zijn contactgegevens achterlaten.

Musea

Musea zijn open.

Attractieparken

Attractieparken zijn open.

Bioscopen

Bioscopen zijn open.

Nachtclubs

Nachtclubs zijn open, maar enkel voor mensen met een coronacertificaat.

Opgelet: deze maatregelen gelden voor heel Zwitserland. De 26 kantons kunnen bijkomende maatregelen opleggen.

Afstand

Je bent verplicht om 1,5 meter afstand te houden.

Mondmasker

Je bent verplicht (vanaf 12 jaar) om een mondmasker te dragen in publieke ruimtes binnen, zoals in winkels, restaurants en op het openbaar vervoer.  

Avondklok

Er is geen avondklok in Zwitserland.

Als je doorreist passeer je Frankrijk of Duitsland.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Zwitserland vind je ook officiële info op:

https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

banner Verenigd Koninkrijk

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Belgen die naar het Verenigd Koninkrijk reizen moeten binnen 48 uur voor aankomst het "Passenger Locator Form" invullen. Ook als je op doorreis bent in het land. In het Verenigd Koninkrijk, zal je je nog eens moeten laten testen op dag 2 en dag 8. Deze testafspraken moet je voor vertrek vastleggen.

Coronacertificaat

Het Verenigd Koninkrijk is geen deel meer van de Europese Unie en aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat niet.

Voordat je het land in mag, moet iedereen vanaf 11 jaar een negatieve antigeen of PCR-test (maximaal 72 uur oud) kunnen voorleggen. Het testresultaat moet in het Engels, Spaans of Frans worden opgesteld.

Quarantaine

Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk zal je tien dagen in quarantaine moeten. Op dag 2 en op dag 8 zal je je moeten laten testen. De testafspraken leg je op voorhand vast. Kinderen onder vier jaar zijn vrijgesteld van de testen. Wanneer je positief test, zal je tien dagen extra moeten verblijven in isolatie. De quarantaine kan worden ingekort tot vijf dagen als je op de vijfde dag na aankomst opnieuw een coronatest doet en de uitslag negatief is. Je moet je dan nog steeds ook op dag 8 laten testen.

De voorschriften voor voorzieningen hieronder gelden alleen voor Engeland, dat bijna al zijn coronamaatregelen heeft geschrapt. 

De andere landen van het Verenigd Koninkrijk behouden hun coronamaatregelen. Bekijk hier de regels voor Schotland, Wales en Noord-Ierland. Ook steden kunnen bijkomstige maatregelen opleggen.  

Horeca

Cafés en restaurants in Engeland zijn open zonder beperkingen. Bezoekers hoeven zich niet meer te registeren en je mag met zoveel mensen aan een tafel zitten als je wil.

Musea

Musea zijn open.

Attractieparken

Attractieparken zijn open.

Bioscopen

Bioscopen zijn open.

Nachtclubs

De nachtclubs in Engeland zijn open zonder beperkingen.

Afstand

Afstand houden is in Engeland niet langer verplicht. In Wales, Schotland en Noord-Ierland moet je twee meter afstand houden van anderen. 

Mondmasker

De mondmaskerplicht is bijna overal in Engeland afgeschaft. Lokaal gelden er uitzonderingen: in Londen en Manchester moet je bijvoorbeeld een mondmasker dragen op het openbaar vervoer.

In Schotland (vanaf 5 jaar), in Wales (vanaf 11 jaar) en in Noord-Ierland (vanaf 13 jaar) is het dragen van een mondmasker nog wel verplicht in gesloten ruimtes zoals winkels en op het openbaar vervoer.

Avondklok

Er is geen avondklok in het Verenigd Koninkrijk.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor het Verenigd Koninkrijk vind je ook officiële info op:

https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england

banner frankrijk

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Alle Belgen die naar Spanje reizen met het vliegtuig of de boot moeten een "gezondheidsformulier" invullen binnen 48 uur voor hun aankomst. Wanneer je naar Galicië reist, zal u binnen 24 uur na aankomst een formulier moeten invullen. De voorwaarden voor een reis naar de Canarische eilanden vind je hier.

Coronacertificaat

Spanje aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat.

Vanaf 19 juli beschouwt Spanje niet alleen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar heel België als een gevarenzone. Als je naar Spanje reist, moet je dus kunnen aantonen dat je getest of gevaccineerd bent, of hersteld bent van corona.

Test: je kan een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of een antigeentest (niet ouder dan 48 uur) voorleggen. 

Vaccinatie: je bent twee weken volledig gevaccineerd. 

Herstel: je hebt een positieve PCR-test van minimum 11 dagen en maximaal 180 dagen oud.

Voor alle documenten geldt dat deze in het Spaans, Engels, Frans of Duits moeten zijn. Kinderen jonger dan 12 hebben geen coronabewijs nodig, maar ze moeten zich wel registeren bij aankomst met het vliegtuig of met de boot.

Quarantaine

Belgen moeten niet in quarantaine.

De autonome regio's hebben vaak verschillende maatregels of beperkingen door het coronavirus. Je checkt best deze informatie afhankelijk van je vakantiebestemming. 

Horeca

Restaurants en bars zijn in de meeste regio's geopend tot 23.00 uur. Er mogen maximum 4 personen per tafel zitten. 

Musea

Musea zijn beperkt open.

Attractieparken

Attractieparken zijn beperkt open.

Bioscopen

Bioscopen zijn beperkt open.

Nachtclubs

Nachtclubs zijn open in bepaalde Spaanse regio's. In de regio's Valencia en Barcelona is het nachtleven weer deels op slot. In Barcelona moeten alle openbare activiteiten om 00.30u afgelopen zijn. 

Afstand

Je bent verplicht om 1,5 meter afstand te houden.

Mondmasker

Iedereen vanaf zes jaar is verplicht om een mondmasker te dragen binnen op openbare plaatsen en op het openbaar vervoer. Buiten is een mondmasker enkel verplicht als je onvoldoende afstand kan houden.

Avondklok

Dit kunnen de autonome regio's zelf bepalen. In Valencia en Catalonië is er bijvoorbeeld in meerdere steden en gemeenten weer een avondklok ingesteld.

Als je doorreist passeer je Frankrijk.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Spanje vind je ook officiële info op:

http://www.exteriores.gob.es/Consulados/BRUSELAS/es/Consulado/Paginas/Recomendaciones.aspx?IdP=19

banner Portugal

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Wie met het vliegtuig naar Portugal reist, moet een "Passenger Locator Card" invullen voor vertrek. 

Coronacertificaat

Portugal aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat.

Test: Belgen die met het vliegtuig naar Portugal reizen en nog niet volledig gevaccineerd zijn, zijn verplicht om een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur voor vertrek) of een PCR-test (niet ouder dan 72 uur voor vertrek) voor te leggen. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn vrijgesteld van de test. Wie met de auto naar Portugal reist, hoeft zich niet te laten testen.

Vaccinatie: Wie volledig gevaccineerd (twee weken na laatste dosis) is, mag Portugal zonder test betreden.

Herstel: Ook wie kan bewijzen dat hij antistoffen heeft tegen het coronavirus, mag zonder test op reis in Portugal.

Aparte reisinfo voor wie naar de Azoren gaat, vind je hier. Ook reizigers naar Madeira kunnen terecht op een aparte site.

Quarantaine

Belgen moeten niet in quarantaine.

Opgelet: Een coronacertificaat is verplicht bij alle toeristische accomodaties, zoals hotels en campings. Een PCR-test (maximum 72 uur oud), een antigeentest (maximum 48 uur oud) of een snelle antigeentest (zelftest, maximum 24 uur oud) uitgevoerd in het bijzijn van een professional die het resultaat bevestigt, worden aanvaard. Wie volledig gevaccineerd is of hersteld is van corona, moet geen negatief testresultaat voorleggen. Ook kinderen onder de 12 jaar begeleid door hun ouders zijn vrijgesteld.

De verschillende regio's hebben vaak verschillende maatregels of beperkingen door het coronavirus. Je checkt best deze informatie afhankelijk van je vakantiebestemming.

Horeca

Cafés en restaurants zijn geopend. Algemeen moeten ze om 01.00 uur ’s nachts sluiten, maar het exacte sluitingsuur en het aantal toegelaten personen per tafel is afhankelijk van de kleur van de regio. Vanaf 1 augustus mag je in het hele land binnen met maximum 6 personen aan tafel zitten, buiten met maximum tien. Vanaf dan mogen cafés en restaurants open blijven tot 02.00 uur 's nachts.

Wie in de gemeenten met de hoogste besmettingsgraad op vrijdagavond of tijdens het weekend toegang wil krijgen tot de binnenruimte van een restaurant, moet een negatieve coronatest voorleggen of aantonen dat hij of zij volledig gevaccineerd is. Vanaf 1 augustus geldt die maatregelen in het hele land. 

Musea

Musea zijn open.

Attractieparken

Attractieparken zijn open.

Bioscopen

Bioscopen zijn open.

Nachtclubs

Nachtclubs zijn gesloten.

Afstand

Je bent verplicht om twee meter afstand te houden.

Mondmasker

Mondmaskers zijn verplicht (vanaf tien jaar) in gesloten, openbare ruimtes zoals winkels en op het openbaar vervoer en op plaatsen waar je onvoldoende afstand kan houden.

Avondklok

Omwille van de stijgende coronacijfers heeft Portugal een avondklok ingevoerd in 45 steden en gemeenten, waaronder Lissabon, Porto en Faro. De avondklok is van kracht van 23 uur tot 05.00 uur. Vanaf 1 augustus wordt die avondklok opgehoffen.

Als je doorreist passeer je Frankrijk en Spanje.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Portugal vind je ook officiële info op:

https://www.visitportugal.com/en/content/covid-19-measures-implemented-portugal

banner Italië

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Als je naar Italië reist, zal je een "Passenger Locator Form" moeten invullen.

Coronacertificaat

Italië aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat.

Test: Als je niet volledig gevaccineerd bent of kan aantonen dat je genezen bent van het coronavirus moet je een negatieve antigeen- of PCR-test (niet ouder dan 48 uur) kunnen voorleggen. 

Vaccinatie: Een test is niet nodig als je minstens 14 dagen volledig gevaccineerd bent.

Herstel: Ook een bewijs van genezing (maximum 6 maanden oud) geldt als toegangsbewijs.

Kinderen onder 6 jaar worden vrijgesteld van een attest.

Quarantaine

Belgen moeten niet in quarantaine.

De verschillende regio's hebben vaak verschillende maatregels of beperkingen door het coronavirus. Italië heeft ook een eigen kleurensysteem (rood, oranje, geel en wit). Per kleur gelden andere maatregelen. Je checkt best deze informatie afhankelijk van je vakantiebestemming.

Vanaf 6 augustus is een coronacertificaat in Italië verplicht voor wie op café of restaurant binnen aan een tafel wil zitten en onder meer in musea, bioscopen, sportzalen, zwembaden en zalen voor concerten en evenementen. Eén prik zal volstaan. Ook wie in de laatste 6 maanden hersteld is van COVID-19 zal toegang krijgen. Wie niet gevaccineerd of hersteld is, zal een negatieve PCR-test of antigeentest moeten voorleggen (niet ouder dan 48 uur).

Horeca

Cafés en restaurants zijn geopend zonder tijdsbeperkingen. 

Vanaf 6 augustus zal je een coronacertificaat moeten voorleggen als je binnen aan een tafel wil zitten. Wie binnen dus rechtstaand aan de toog iets wil eten of drinken, hoeft geen coronacertificaat te tonen. Buiten op het terras hoeft het ook niet.

Musea

Musea zijn open. Vanaf 6 augustus zal je een coronacertificaat moeten voorleggen.

Attractieparken

Attractieparken zijn open. Vanaf 6 augustus zal je een coronacertificaat moeten voorleggen.

Bioscopen

Bioscopen zijn open. Vanaf 6 augustus zal je een coronacertificaat moeten voorleggen.

Nachtclubs

Nachtclubs zijn gesloten.

De verschillende regio's hebben vaak verschillende maatregels of beperkingen door het coronavirus. Italië heeft ook een eigen kleurensysteem (rood, oranje, geel en wit). Per kleur gelden andere maatregelen. Je checkt best deze informatie afhankelijk van je vakantiebestemming.

Afstand

Je moet één meter afstand houden.

Mondmasker

Het is verplicht (vanaf 6 jaar) om een mondmasker te dragen in gesloten openbare ruimten, en in elke situatie waarin het niet mogelijk is de persoonlijke veiligheidsafstand te garanderen. Buiten is dit verplicht wanneer je geen veilige afstand kan houden.

Avondklok

Er geldt geen avondklok. 

Als je doorreist passeer je mogelijk Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Italië vind je ook officiële info op:

https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5412&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto

banner Griekenland

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Belgen die naar Griekenland reizen, moeten ten laatste 24 uur voor aankomst een "Passenger Locator Form" invullen.

Coronacertificaat

Griekenland aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat.

Test: Je kan naar Griekenland reizen met een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur bij aankomst) of een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur bij aankomst). Kinderen onder de twaalf jaar worden vrijgesteld van deze test.

Vaccinatie: Wanneer je volledig gevaccineerd bent (14 dagen na laatste dosis), kan je zonder test naar Griekenland.

Herstel: Ook als je kan bewijzen dat je de afgelopen 2 tot 9 maanden positief hebt getest op COVID-19 kan je op reis naar Griekenland. 

Alle bewijzen moeten in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans of Russisch worden opgesteld.

Je hebt ook telkens een certificaat (van vaccinatie, negatief testresultaat of herstel) nodig om naar de Griekse eilanden te reizen.

Quarantaine

Belgen moeten niet in quarantaine. Wanneer je in Griekenland bent, kan het land je wel verplichten om een sneltest te doen. Indien het resultaat positief is, zal je verplicht tien dagen in een Grieks hotel in quarantaine moeten. De isolatie kan pas doorbroken worden met een negatieve test.

Horeca

Cafés en restaurants zijn buiten open. Je mag met maximum 10 personen aan een tafel zitten tussen 05.00 en 00.15 uur. Twee klanten kunnen aan de bar zitten. Het gebruik van een mondmasker is verplicht voor klanten die wachten op een tafel. Binnen zitten in cafés en restaurants kan enkel voor mensen die volledig gevaccineerd zijn.

Musea

Musea zijn open, net als archeologische sites. Die mag je in groepen van maximaal 20 bezoekers betreden. Voor binnententoonstellingen in monumenten en musea gaat dat om maximaal 10 personen (behalve voor grotere gezinnen).

Attractieparken

Attractieparken zijn open.

Bioscopen

Bioscopen zijn open.

Nachtclubs

Nachtclubs zijn gesloten.

Afstand

Er wordt aangemoedigd om overal fysieke afstandsregels toe te passen. Er zijn speciale sociale scheidingsregels vastgesteld voor een groot aantal plaatsen, zoals restaurants, cafés,  supermarkten, winkelcentra, openbaar vervoer enzovoort.

Mondmasker

Mondmaskers zijn verplicht (vanaf 3 jaar) in alle openbare ruimtes binnen en op het openbaar vervoer.

Avondklok

Er geldt geen avondklok. Lokaal kunnen er andere maatregelen gelden. 

Als je doorreist passeer je Duitsland en Oostenrijk.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Griekenland vind je ook officiële info op:

https://travel.gov.gr/#/

banner frankrijk

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Alle Belgen (vanaf zes jaar) die naar Turkije reizen met het vliegtuig, moeten een toegangsformulier invullen binnen 72 uur voor hun vlucht.

Belgen die zich in Turkije bevinden worden verzocht hun verblijf te registreren via deze site.

Coronacertificaat

Turkije is geen lid van de Europese Unie en aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat niet. 

Test: Belgen mogen naar Turkije reizen wanneer ze een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur bij aankomst) of een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur bij aankomst) kunnen voorleggen. Kinderen onder zes jaar zijn vrijgesteld van de test. 

Vaccinatie/herstel: Wie een bewijs van volledige vaccinatie (14 dagen na tweede dosis) of bewijs van genezing (maximum 6 maanden oud) kan voorleggen, moet zich niet laten testen.

Quarantaine

Belgen moeten niet in quarantaine, maar de Turkse overheid voert willekeurige PCR-steekproeven uit. Wanneer je hier positief op test, zal je 14 dagen in quarantaine moeten op de plaats waar je logeert. De isolatie kan worden doorbroken als je op de tiende dag negatief test.

Horeca

Cafés en restaurants zijn open, maar met veel beperkingen.

Musea

Musea zijn open.

Attractieparken

Attractieparken zijn beperkt open.

Bioscopen

Bioscopen zijn open.

Nachtclubs

Nachtclubs zijn gesloten.

Afstand

Je moet twee meter afstand houden.

Mondmasker

Een mondmasker is verplicht op openbare plaatsen, ook buiten.

Avondklok

Er geldt geen avondklok meer in Turkije.

Als je doorreist passeer je Duitsland en mogelijk Oostenrijk.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer.

Voor Turkije vind je ook reisinfo op:

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/turkije

banner Marokko

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Belgen moeten geen formulier op voorhand invullen.

Coronacertificaat

Marokko is geen lid van de Europese Unie en aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat niet. 

Belgen mogen naar het land reizen met een bewijs van volledige vaccinatie (twee weken na toediening van de tweede dosis).

Personen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, mogen het land binnen op vertoon van een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur op het moment van vertrek). Kinderen onder 11 jaar zijn vrijgesteld van de test.

Quarantaine

Belgen moeten niet in quarantaine.

Horeca

Cafés en restaurants zijn open. Ze sluiten om 23.00 uur. 

Musea

Musea zijn open.

Attractieparken

Attractieparken zijn open.

Bioscopen

Bioscopen zijn open.

Nachtclubs

Nachtclubs zijn gesloten.

Opgelet: in verschillende Marokkaanse steden gelden strengere veiligheidsmaatregelen. Check voor je vertrek altijd de maatregelen van je specifieke bestemming.

Afstand

Je bent verplicht om 1,5 meter afstand te houden.

Mondmasker

Mondmaskers zijn verplicht in het openbaar.

Avondklok

Er geldt een avondklok in Marokko van 23.00 tot 04.30 uur.

Als je doorreist passeer je Frankrijk en Spanje.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Marokko vind je ook reisinfo op:

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/marokko

banner Denemarken

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Belgen moeten geen formulier invullen om naar Denemarken te reizen.

Coronacertificaat

Denemarken aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat.

Denemarken hanteert zijn eigen kleurencodes en duidt Vlaanderen en Brussel aan als geel. Wallonië kleurt nog steeds groen.

Test: Vlamingen en Brusselaars die niet volledig gevaccineerd zijn, mogen naar Denemarken reizen op vertoon van een negatieve PCR-test  (niet ouder dan 72 uur) of antigeentest (niet ouder dan 48 uur). 

Na aankomst moet je je opnieuw laten testen. Kom je met het vliegtuig? Dan moet je meestal een test laten afnemen bij aankomst op de luchthaven. Kom je over land of met de boot? Dan moet je binnen de 24 uur een snelle antigeentest of een PCR-test doen.

Walen hoeven zich niet te laten testen. Kinderen jonger dan 17 jaar zijn vrijgesteld van de testverplichting als ze meereizen met ouders die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van COVID-19. 

Vaccinatie: Een negatieve test is niet nodig als je minstens 14 dagen volledig gevaccineerd bent.

Herstel: Als je kan bewijzen dat je genezen bent van corona door een positieve PCR-test van 2 weken oud tot ten hoogste 12 maanden oud te tonen, moet je ook niet getest worden. 

Quarantaine

Belgen moeten niet in quarantaine. 

Horeca

Restaurants en cafés zijn open, je kan zowel buiten als binnen bediend worden. Maar als je naar binnen wil, moet je een coronacertificaat kunnen voorleggen. Er is een sluitingsuur van 02.00 uur tot 05.00 uur. 

Het Deens coronacertificaat krijg je 14 dagen na je vaccinatie. Ook als je een negatieve test kan voorleggen, die minder dan 72 uur oud is. 

Musea

Open. Je kan naar binnen op vertoon van een coronacertificaat. 

Attractieparken

Open. Je kan naar binnen op vertoon van een coronacertificaat. 

Bioscopen

Open. Je kan naar binnen op vertoon van een coronacertificaat. 

Nachtclubs

Niet open. 

Afstand

Hou twee meter afstand waar het kan, maar hou altijd minstens één meter afstand.

Mondmasker

Vanaf 12 jaar zijn mondmaskers verplicht in het openbaar vervoer, behalve tijdens het zitten.

Avondklok

Er is geen avondklok. 

Als je doorreist passeer je Duitsland.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Denemarken vind je ook officiële info op:

https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark/legal-requirements-upon-entry? 

banner Noorwegen

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Wie volledig gevaccineerd is of de afgelopen zes maanden hersteld is van COVID-19, moet zich niet vooraf registeren. Andere Belgen zijn niet langer welkom in Noorwegen, omdat Noorwegen ons land aanduidt als een oranje zone.

Coronacertificaat

Noorwegen aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat

Noorwegen duidt België vanaf 19 juli aan als een oranje zone. Dat betekent dat Belgen geen toegang meer hebben tot het Noorse grondgebied, tenzij ze volledig gevacineerd zijn of kunnen aantonen dat ze afgelopen 6 maanden hersteld zijn van COVID-19.

Test: Een negatieve test volstaat voor Belgen niet om naar Noorwegen te reizen. Er gelden enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor Belgen die een vaste relatie hebben met een Noor. Die uitzonderingen vind je hier

Vaccin: Alleen reizigers die volledig gevaccineerd zijn, kunnen momenteel naar Noorwegen reizen. Noorwegen beschouwt je als volledig gevaccineerd één week na je tweede prik, of drie weken na je eerste prik voor een vaccin waarvan je maar één dosis nodig hebt voor een volledige vaccinatie.

Herstel: Ook reizigers die de afgelopen 6 maanden hersteld zijn van COVID-19 en hiervan een geldig certificaat kunnen voorleggen, zijn welkom in Noorwegen.  

Vanaf 26 juli mogen niet-gevaccineerde kinderen meereizen met hun gevaccineerde ouders, of ouders die hersteld zijn van COVID-19. Ze moeten zich dan wel minstens 72 uur voor aankomst digitaal registeren. Ze moeten ook een negatieve test kunnen voorleggen die maximum 24 uur oud is (vanaf 12 jaar) en ze moeten aan de grens een snelle antigeentest afleggen. Hun quarantaine kan ten vroegste beïndigd worden na een negatieve PCR-test op de derde dag.

Quarantaine

Reizigers die volledig gevaccineerd zijn, of de afgelopen 6 maanden hersteld zijn van COVID-19, moeten niet in quarantaine. Hun kinderen moeten 10 dagen in quarantaine, maar die quarantaine kan beïndigd worden na een negatieve PCR-test op de derde dag. Andere Belgische reizigers zijn niet welkom in Noorwegen.

Horeca

Restaurants en cafés zijn open. Zaken die alcohol serveren, mogen geen nieuwe gasten ontvangen na middernacht.  Gasten moeten neerzitten aan een tafel. Er geldt een registratieplicht.

Musea

De musea zijn geopend. 

Attractieparken

De attractieparken zijn open.

Bioscopen

De bioscopen zijn geopend. 

Nachtclubs

Nachtclubs zijn open, maar er gelden strikte beperkingen. 

Afstand

Je bent verplicht om 1 meter afstand te houden.

Mondmasker

Op plaatsen waar je geen meter afstand kunt houden, is het aangeraden om een mondmasker te dragen. Lokaal kunnen er andere maatregels gelden. 

Avondklok

Er is geen avondklok in Noorwegen.

Als je doorreist passeer je Duitsland en Denemarken.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Noorwegen vind je ook officiële info op:

https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/coronavirus-and-travelling-to-norway/

banner Zweden

Laatste update op 30/07/2021

Vooraf regelen

Belgen moeten geen formulier invullen om naar Zweden te reizen.

Coronacertificaat

Zweden aanvaardt het Europees digitaal coronacertificaat

Test: Als je naar Zweden reist en nog niet gevaccineerd bent, moet je een negatieve COVID-19-test kunnen voorleggen bij aankomst. Deze test mag maximaal 72 uur oud zijn. (Het document moet in het Engels, Frans, Zweeds, Noors of Deens opgesteld zijn.)

Vaccinatie: Je kan ook naar Zweden reizen als je een eerste prik gekregen hebt en er 14 dagen sinds die prik verstreken zijn. 

Herstel: Een negatieve test is ook niet nodig als je een positieve PCR-test van minimaal 11 dagen en maximaal 6 maanden oud kan voorleggen.

Quarantaine

Belgen moeten niet in quarantaine.

Minderjarigen worden volledig van alle bovenstaande regels vrijgesteld.

Horeca

Restaurants en bars zijn open. Binnen mogen er maximum 8  mensen aan een tafel plaatsnemen. Buiten gelden er geen beperkingen. 

Musea

Een aantal musea zijn geopend, reserveren is verplicht.

Attractieparken

Een aantal attractieparken zijn geopend, reserveren is verplicht.

Bioscopen

Een aantal bioscopen zijn geopend.

Nachtclubs

Nachtclubs zijn gesloten.

Afstand

Je moet 1,5 meter afstand houden. 

Mondmasker

In het openbaar vervoer (tijdens spitsuren) en op de luchthaven wordt het dragen van een mondmasker aanbevolen.

Avondklok

Er geldt geen avondklok.

Als je doorreist passeer je Duitsland en Denemarken.

In de VRT NWS reiswijzer vind je informatie over 15 landen. De laatste updatedatum vind je onder de naam van het land. De redactie gebruikt verschillende bronnen om de gegevens op te zoeken en houdt veranderingen een aantal keren per week bij, maar het kan zijn dat er tijd zit tussen de aanpassing van maatregelen en een update van onze reiswijzer. 

Voor Zweden vind je ook info op:

https://visitsweden.com/about-sweden/information-for-travellers-corona-virus/

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Hoe keer je veilig terug van je reis?

Opnieuw in België na je reis in het buitenland? Dan moet je altijd een Passagier Locatie Formulier (PLF) invullen, behalve als je met de auto terugkeert uit een EU-land en daar minder dan 48 uur was.

Afhankelijk van de kleurcode van vakantiebestemming en of je al volledig gevaccineerd bent, moet je bij thuiskomst ook een PCR-test laten doen en mogelijk in quarantaine. Volg het stappenplan hieronder om te weten wat jij moet doen na terugkomst en lees de officiële regels hier.

Twijfel je welke kleurcode je vakantiebestemming heeft? Het ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt in ons land de kleurcodes voor elk land. Elke zondagavond is er een update. De nieuwe kleurcodes zijn geldig vanaf maandag. Wordt een land of een regio plots rood? Dan is die kleurcode pas geldig vanaf woensdag.

Meest gelezen