Royals - Willem-Alexander opent expo over "foute" Gouden Koets en het Pink Ribbon-lintje krijgt koninklijke allures

Prinses Delphine zal dit jaar instaan voor het ontwerp van het Pink Ribbon-lintje. Het eerste staatsbezoek van koning Felipe sinds corona krijgt een Belgisch tintje met dank aan koningin Letizia. Na de restauratie: gaat koning Willem-Alexander ooit nog in de Gouden Koets rijden? En Peter en Autumn Phillips zijn officieel gescheiden. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Pink Ribbon met een vleugje Delphine

Prinses Delphine zal dit jaar het (zevende) lintje voor Pink Ribbon ontwerpen. Een van haar bekendste kunstwerken, de Love Line, zal op het lintje tegen borstkanker worden afgebeeld. 

Het lintje symboliseert een liefdeslijn
prinses Delphine
James Arthur Photography

Het nieuwe lintje zal de creatieve, liefdevolle en eigenzinnige signatuur van Delphine van Saksen-Coburg dragen, klinkt het. Een aanbod dat de dochter van koning Albert met beide handen aannam. "Borstkanker weegt zwaar op verschillende aspecten van het leven. Wat me het meeste raakt, is dat lotgenoten zich ontzettend eenzaam kunnen voelen. Daarom symboliseert het lintje een "liefdeslijn"", vertelt Delphine. "Het toont aan dat onze liefde steun, kleur en warmte brengt in het leven van vrouwen die vechten tegen borstkanker. Het geeft hen en hun omgeving sterkte en moed." De slogan van de campagne is dan ook "Love is what we all need". 

Pink Ribbon zamelt fondsen in om borstkanker te bestrijden door preventie en vroegtijdige opsporing aan te moedigen. Bovendien wil de organisatie de levenskwaliteit van personen en hun omgeving die geconfronteerd worden met de ziekte verbeteren. Het lintje is vanaf 15 september te koop voor 3 euro. Daarvan gaat 2 euro rechtstreeks naar het goede doel.

Staatsbezoek-met-mondmaskers

Koning Felipe en koningin Letizia hebben voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus een staatsbezoek ontvangen. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en zijn echtgenote kwamen langs op het Zarzuela-paleis in Madrid. Het is voor het eerst in 14 jaar dat een Zuid-Koreaanse president Spanje bezoekt. 

BEKIJK hier de plechtige ontvangst (ruw beeldmateriaal): 

Videospeler inladen...

Er werd druk vergaderd met onder meer premier Pedro Sánchez. De economische banden aanhalen, stond voorop. De gasten werden 's avonds op een staatsbanket getrakteerd. Voor die gelegenheid droeg Letizia een jurk van onze Belgische ontwerper Dries Van Noten (foto onder).  

AFP or licensors

Eerder deze week ontving Felipe een eremedaille van het Andalusische parlement. De koning kreeg het gloednieuwe ereteken (foto onder), omdat hij "de regiobewoners en de overheid vertegenwoordigt", en omdat "hij de idealen van samenhorigheid verdedigt". Felipe nam de medaille in Sevilla persoonlijk in ontvangst, zichtbaar trots en aangedaan, onder applaus van zijn vrouw.

Voor hem is de onderscheiding wellicht een serieuze opsteker na de reeks schandalen waarin zijn familie verwikkeld zat. Het Spaanse koningshuis staat fel ter discussie, zeker ook in Catalonië. Een deel van de Catalanen wil zich afscheiden en de onafhankelijke republiek uitroepen. Zij verwijten Felipe openlijk zijn steun te betuigen aan de regering. De koning spreekt geen gematigde taal en omschreef in 2017 het onafhankelijkheidsreferendum als "onverantwoordelijk gedrag". Dat kwam bijzonder hard binnen bij de Catalanen.

2021 Pool

Gouden Koets in volle glorie tentoongesteld

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft in het Amsterdam Museum zijn gerestaureerde Gouden Koets bezocht. Het rijtuig, dat oorspronkelijk een geschenk was aan koningin Wilhelmina, prijkt er nog tot februari op de binnenplaats van het museum. In zes omliggende zalen wordt de geschiedenis van de Gouden Koets verteld en is er aandacht voor het omstreden zijpaneel ervan.

De vergulde koets zit veilig achter glas.

Amsterdammers gaven de koets-met-bladgoud cadeau aan Wilhelmina voor haar inhuldiging als nieuwe koningin in 1898. Met een huis-aan-huiscampagne werd aan de inwoners gevraagd geld te doneren.

Wilhelmina gebruikte de koets pas drie jaar later bij haar huwelijk, wellicht omdat ze al een andere koets had besteld voor haar inhuldiging. Sindsdien deed het rijtuig dienst bij huwelijken en doopvieringen van de Oranjes, en reed het telkens rond op Prinsjesdag.

De Gouden Koets zou 70.000 gulden in 1898 gekost hebben.

Door de decennia heen was de Gouden Koets onderhevig aan slijtage en sloegen onder meer roest en houtrot toe. Het pronkstuk ging daarom op stal voor een ingewikkelde restauratie die 5 jaar duurde. Kostprijs: 1,2 miljoen euro, voor rekening van de koning.

Heikel punt was en is het linkerzijpaneel "Hulde der Koloniën" dat het koloniale slavernij-verleden van Nederland zou verheerlijken. Gekleurde "onderdanen" uit de Nederlandse Antillen, Suriname en Nederlands-Indië sleuren daarop met schatten en knielen voor een troon waarop een blanke maagd zit. De koets is beladen erfgoed en wordt daarom wel eens de "foute (racistische) koets" genoemd.

Het paneel in kwestie.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Na de restauratie zien we wel weer verder
koning Willem-Alexander over het omstreden paneel

Vervanging van het paneel was niet aan de orde voor Willem-Alexander. "We gaan nog niet de geschiedenis herschrijven bij de restauratie", zei hij daarover. "Ik volg de discussie, maar neem er niet deel aan." Bij de nieuwe tentoonstelling was daarom extra aandacht voor verschillende stemmen in het verhitte debat. Een groep van 25, van historici over koningsgezinden tot republikeinen, werd betrokken bij het hele concept.

Bezoekers kunnen achteraf ook ideeën uitwisselen over de toekomst van de koets, want wat na de expo? Gaat Willem-Alexander het rijtuig weren uit het straatbeeld, op bijvoorbeeld Prinsjesdag? Gaat de Gouden Koets definitief op stal of wordt het een permanent museumstuk? De koning moet de knoop doorhakken.

In 2015 op Prinsjesdag zat Willem-Alexander een laatste keer in de koets en waren er protesten. Daarna volgde de restauratie en koos Willem-Alexander voor de oudere Glazen Koets in Den Haag. 

Britse scheiding na een goed jaar afgerond

De scheiding tussen Peter Phillips, de zoon van de Britse prinses Anne, en de Canadese Autumn Phillips-Kelly is bij de rechtbank afgerond. Ook het financiële plaatje. "Hoewel het een trieste dag is voor Peter en Autumn, zetten ze het welzijn en de opvoeding van hun prachtige dochters Savannah en Isla op de eerste plaats", laat het voormalige koppel in een mededeling weten. Ze benadrukken dat ze in alle vriendschap scheiden. Peter en Autumn kondigden de breuk vorig jaar in februari aan. Ze waren elf jaar getrouwd. 

Peter en Autumn Phillips gaan na elf jaar huwelijk hun eigen weg.

Peter, de oudste kleinzoon van de Queen, haalde dit jaar nog de krantenkoppen toen hij door de politie werd ondervraagd voor een overnachting in Aberdeenshire. Hij verbleef toen bij Lindsay Wallace, een oude schoolvriendin van zijn zus Zara. Peter zou de coronamaatregelen geschonden hebben met zijn trip van 700 km richting Schotland. Buren van Wallace stapten naar de politie.

Schotland liet op dat moment enkel essentiële verplaatsingen toe en overnachtingen elders waren slechts toegelaten voor wie een bubbel vormde. De politie stelde echter geen inbreuk op de maatregelen vast. Een woordvoerder van Peter wilde geen commentaar geven op de exacte omstandigheden, maar hield het op "een zakenreis". Peter werkt voor een bedrijf dat covidtesten levert.

De sensatiebladen The Sun en Hello beweren dat Peter vorige zomer ook al Wallace opzocht en insinueren een romance. "Hij is smoorverliefd", stelt een anonieme bron. 

Meest gelezen