"Slimme" luier van bedrijf uit Buggenhout geeft melding wanneer die moet vervangen worden

De luierfabrikant Ontex uit Buggenhout maakt zogenoemde "slimme" luiers voor bewoners van rusthuizen. In de luiers zit een sensor die verbonden is met een app op een mobiel toestel van de zorgverleners. Die krijgen een melding wanneer de luier moet ververst worden. Dat heeft een groot voordeel: de rusthuisbewoners kunnen 's nachts doorslapen en worden enkel gewekt bij een melding.

De zogenoemde "slimme" luier is een handig hulpmiddel voor de hulpverleners van rusthuizen, "maar ook voor de bewoners zelf", klinkt het bij  woonzorg- en revalidatiecentrum De Dennen in Malle bij Antwerpen. De luier werd daar voor het eerst getest. Volgens Hilde D'hont van het centrum brengt de luier een groot voordeel mee voor de bewoners, want tot nu toe werden zij 's nachts wakker gemaakt om te controleren of de luier moet vervangen worden. Nu wordt hun slaap alleen verstoord wanneer er een melding komt. 

Beluister het interview met Hilde D'hont en lees eronder verder:

"Het ziet eruit als een gewone luier, maar er zit een soort van sensor in verwerkt. Die sensor is verbonden met een mobiel toestel, zoals een smartphone of een ipad", legt D'hont uit. Wanneer de luier moet verschoond worden, komt er een melding binnen via wifi op het mobiele toestel. Iedere bewoner heeft een personaliseerde clip aan de luier hangen, zodat de zorgverleners weten bij welke persoon de luier moet vervangen worden. 

Testfase

De speciale luier komt er na onderzoek van de luierfabrikant Ontex. Omdat het bedrijf merkte dat er heel veel tijd kruipt in het controleren van de luiers, zocht het een passende oplossing. Toen de luier klaar was, vroeg het bedrijf aan woonzorgcentrum De Dennen om de bijhorende app mee op punt te stellen, tijdens een testperiode. "Zo zorgden we er mee voor dat de correcte signalen goed doorgegeven worden aan de app, zodat het signaal van een volle luier op het juiste moment wordt doorgegeven aan de zorgverlener", vertelt D'hont.

Hoe werkt de luier concreet en wat zijn de eerste reacties? Dat kan je ontdekken in de video hieronder.

Videospeler inladen...
Met deze luier hoeven we de bewoners enkel nog wakker te maken wanneer er een melding komt
Hilde D'hont van woonzorgcentrum De Dennen

De slimme luier is positief nieuws voor iedereen in een woonzorgcentrum: "We werken aan een doorslaapbeleid", legt D'hont uit. "We willen de bewoners zo min als mogelijk storen 's nachts. Anders moet er zeker twee keer per nacht gecontroleerd worden, nu is dat pas als er een signaal binnenkomt. Het gebeurt zelfs dat sommige bewoners een hele nacht kunnen doorslapen." Hetzelfde principe trekt zich door naar overdag wanneer de rusthuisbewoners activiteiten doen: "Ze hoeven ook dan niet gestoord te worden als er geen signaal komt."

Duurder, maar ecologisch

Doordat de luiers niet zo vaak meer moeten vervangen worden, is dat ook ecologisch gezien een meerwaarde. Aan het hele systeem hangt wel een kostprijs, weet D'hont: "De luiers zijn zeker wat duurder, ik weet niet hoeveel precies, want we zaten nog in een testfase. Maar er wordt nu alleen nog efficiënt verschoond, dus minder, en dat doet de kostprijs dalen." Bijkomend voordeel: "Er zijn minder lekkages, dus de lakens moeten minder verschoond worden, en dat is goed voor de eigenwaarde van de bewoners."

Naar de toekomst toe wil het bedrijf de luier en het systeem, ze noemen het zelf een "service" met de naam Orizon, introduceren in de rest van Europa. Het bedrijf gaat proefprojecten uitvoeren in België, Frankijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De luier is er op dit moment enkel voor oudere personen met incontentieproblemen. "Maar het zou ook wel handig kunnen zijn voor jonge ouders", zegt D'hont nog.

kasto80

Meest gelezen