Studie over everzwijnen in Nationaal Park Hoge Kempen afgerond: "Ze mijden jagers en toeristen"

Everzwijnen passen hun gedrag aan aan de mens, dat blijkt een studie van de UHasselt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Ze vermijden toeristen en gebieden waar gejaagd wordt, daar komen ze alleen 's nachts.

Van everzwijnen wordt gezegd dat ze slim en opportunistisch zijn. Een onderzoek van de UHasselt bevestigt dat nu ook. "Ze vermijden contact met mensen, ze passen hun tijdsbesteding daarvoor aan", vertelt onderzoekster Jolien Wevers. "Bij zonsondergang vertoeven ze in rustige gebieden, zonder verstoring. En op plekken waar gejaagd wordt of waar veel wandelwegen zijn, komen ze alleen diep in de nacht."

Hoeveel everzwijnen er in het Nationaal Park leven en over welke afstanden ze zich erin verplaatsen werd in deze studie niet onderzocht. 

(Lees verder onder de foto)

Ook het gedrag van reeën werd onderzocht.  "Zij vermijden bepaalde regio's met meer verstoring niet, maar ze passen hun activiteitenpatroon wel aan", gaat Wevers verder. "In plaats van heel actief te zijn bij zonsopgang en -ondergang, zijn ze vaker 's nachts actief."

Meest gelezen