Vilvoordenaar voelt zich volgens stadsmonitor het meest onveilig

Het onveiligheidsgevoel is het grootst bij de inwoners van Vilvoorde. Dat blijkt uit de stadsmonitor, 18 procent van de Vilvoordenaars geeft daarin aan dat ze zich altijd of vaak onveilig voelen.

De stadsmonitor is een uitgebreide enquête bij de inwoners van alle steden en gemeenten in Vlaanderen en werd gisteren voorgesteld. Uit de cijfers blijkt dat 18 procent van de Vilvoordenaars zich wel eens onveilig voelt. Het gaat wel om een daling tegenover vroeger (22 procent in 2017), maar het is nog altijd een opvallend hoog cijfer. Zeker als je het vergelijkt met gemeenten zoals Gooik, Galmaarden, Steenokkerzeel of Kapelle-op-den-Bos. Daar ligt het onveiligheidsgevoel op amper 2 of 3 procent. 

Meer misdrijven

Er zijn de afgelopen periode ook effectief meer misdrijven vastgesteld in Vilvoorde. In 2020 werden er in zowel Vilvoorde als Machelen bijna 6000 misdrijven geregistreerd, in 2019 waren dat er 4.388, het laagste aantal van de afgelopen 10 jaar. Volgens de politie en de stad is de stijging te verklaren door de vele corona-inbreuken, 1 op de 4 misdrijven waren namelijk “inbreuken op de wetgeving inzake volksgezondheid”. 

Toch is burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) niet helemaal ontevreden over het onveiligheidsgevoel van de Vilvoordenaar: “We gaan er eigenlijk op vooruit, toch blijft het hoge cijfer een probleem. Dat komt door de stedelijke context waarbij we ook aansluiten bij de hoofdstad. Als burgemeester neem ik dit gevoel serieus, want ik vind dat iedereen ’s avonds met een goed gevoel over straat moet kunnen lopen.”

Meest gelezen