Vleermuizen kunnen fruittelers helpen bij bestrijding van schadelijke insecten

Vleermuizen kunnen een grote hulp zijn bij de bestrijding van insectenplagen in de fruitteelt. Onderzoekers van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) en het Proefcentrum Fruitteelt zijn te weten gekomen dat vleermuizen ook insecten eten die schadelijk zijn voor de fruitteelt in Haspengouw, zoals de suzuki-fruitvlieg en schadelijke kevers. De bedoeling is nu dat landbouwers inspanningen doen om die vleermuis naar hun plantage te lokken.

De onderzoekers analyseerden het DNA van insecten afkomstig uit keutels van de gewone dwergvleermuis en de gewone grootoorvleermuis. Ze vonden 37 verschillende insecten terug, waaronder de gevreesde suzuki-fruitvlieg en enkele schadelijke keversoorten. 

Water voorzien en hagen aanplanten

Met enkele inspanningen kunnen fruittelers deze vleermuizen in grotere aantallen naar hun plantages lokken. "Vleermuizen hebben water nodig, maar in het intensiever landbouwlandschap vind je weinig natuurlijke poelen meer. Dus door een bak met water te voorzien, kunnen die vleermuizen toch in de plantages komen drinken als ze aan het jagen zijn", zegt projectcoördinator 'biodiverse fruitteelt' Joke Rymen. "Daarnaast kunnen fruittelers ook hagen aanplanten, waardoor de vleermuizen buiten het bloesemseizoen ook daar insecten kunnen vinden." Zo kunnen fruittelers plagen op een natuurlijke manier helpen bestrijden en hun opbrengsten verhogen. 

Een tiental fruittelers wil tegen de winter een haag van 2 kilometer samen aanplanten

De fruittelers zijn alvast enthousiast. "We hebben ondertussen een lijstje van een tiental fruittelers die zich heeft aangemeld en die tegen de winter een haag van 2 kilometer samen wil aanplanten, dus dat is al een mooi begin."

Momenteel bekijken de onderzoekers nog of het plaatsen van nestkasten extra vleermuizen naar de Haspengouwse fruitplantages kan lokken. "De kasten die op de markt te vinden zijn, zijn niet altijd goed, want de temperatuur in die kasten is niet altijd stabiel en vleermuizen zijn daar wel gevoelig voor", zegt Rymen. "Hier is dus nog extra onderzoek voor nodig."

Meest gelezen