Abidjan
AFP or licensors

Voormalig president Laurent Gbagbo vanuit Brussel teruggekeerd naar Ivoorkust

De voormalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, is terug in zijn vaderland aangekomen. Gbagbo werd eerder dit jaar vrijgesproken door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, waar hij terechtstond voor misdaden tegen de mensheid. Na zijn vrijspraak verbleef hij in België.

Voormalig president van Ivoorkust Laurent Gbagbo is "gelukkig, enthousiast en wil zijn deel doen om de Ivorianen te proberen verzoenen", vertelde zijn advocaat Habiba Toure aan het Franse persagentschap AFP. Gbagbo stapte in Brussel in een vliegtuig dat met drie kwartier vertraging vertrok. Uiteindelijk landde het om even voor 18.30 uur op de luchthaven van Abidjan.

Gbagbo werd op het presidentiële paviljoen van de luchthaven verwelkomd door zijn familieleden, de leiders van zijn partij Front Populaire Ivoirien (FPI) en enkele tientallen notabelen. Het paviljoen werd hem door president Alassane Outtara ter beschikking gesteld.

Daarna trok Gbagbo naar Attoban, een district van de hoofdstad, waar zijn voormalige hoofdkwartier voor de verkiezingscampagne van 2010 gevestigd is, aldus FPI.

(Lees verder onder de foto)

In Yopougon in Abidjan
AFP or licensors

Tussen de luchthaven in het zuiden van de stad en het district in het noorden, zal de autocolonne door verschillende wijken rijden, waar naar verwachting mensenmassa's de voormalige president zullen toejuichen.

De regering van president Ouattara heeft geen verbod uitgevaardigd op bijeenkomsten, maar in de buurt van de luchthaven werden wel al tientallen van Gbagbo's aanhangers door de politie met traangas uiteengedreven, vertelden getuigen aan AFP.

(Lees verder onder de foto)

 Abidjan
AFP or licensors

Niet iedereen blij met terugkeer

Niet alle Ivorianen kijken echter reikhalzend uit naar de terugkeer van hun voormalige president: zijn tegenstanders zijn van mening dat hij het land in chaos heeft gestort tijdens de postelectoriale crisis van 2010.

Gbagbo was toen president van Ivoorkust, maar verloor de verkiezingen van zijn uitdager Outtara en weigerde vervolgens zijn nederlaag te erkennen. Bij het conflict dat daarop uitbrak kwamen op enkele maanden tijd meer dan 3.000 mensen om het leven. In april 2011 werd Gbagbo gearresteerd. 

Voor zijn rol in dat geweld stond Gbagbo in Den Haag terecht, maar in januari 2019 werd hij vrijgesproken en dat vonnis werd bevestigd in beroep in maart 2021. Verenigingen van slachtoffers van deze crisis stellen naar eigen zeggen straffeloosheid aan de kaak en hebben een betoging in Abidjan gepland.

 Abidjan
AFP or licensors
 Abidjan
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
 Abidjan
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen