DLE

Overlegcomité zit bijeen: extra versoepelingen in de horeca en afschaffing samenscholingsverbod liggen op tafel

Meer versoepelingen voor de horeca en een afschaffing van het samenscholingsverbod, dat zijn de meest opvallende discussiepunten die vanmiddag op tafel liggen bij het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land. Omdat de coronacijfers zo goed zijn, zullen de geplande aanpassingen van de coronamaatregelen uit het zogenoemde Zomerplan misschien zelfs nog wat worden uitgebreid.

Nee, grootse verrassingen moet u vandaag niet verwachten van het Overlegcomité, dat om 14 uur van start is gegaan. Het Zomerplan dat al eerder was aangekondigd had in mei al een aantal versoepelingen in het verschiet gesteld. Dit waren ze toen:

  • Telewerk is niet langer verplicht. Het blijft wel aanbevolen.
  • Er zullen geen beperkingen meer zijn voor wie wil gaan winkelen.
  • Niet-professioneel sporten kan weer zonder beperkingen.
  • Evenementen zoals culturele voorstellingen, optredens of sportwedstrijden mogen doorgaan met meer mensen. Binnen mogen er tot 2.000 personen aanwezig zijn of 80% van de zaalcapaciteit (CIRM), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand van elkaar. Buiten zijn tot 2.500 personen toegelaten, met mondmasker en op veilige afstand van elkaar.
  • Jeugdactiviteiten en -kampen en verenigingsleven kunnen doorgaan met 100 aanwezigen en met overnachting. Vooraf testen wordt ten zeerste aanbevolen.
  • Erediensten, huwelijken en begrafenissen mogen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten ontvangen.
  • Op feesten en recepties mogen tot 100 personen binnen aanwezig zijn. Voor het overige volgen ze de regels van de horeca.

(Lees verder onder de foto)

Wat waren de drempels voor die versoepelingen?

Toen het Zomerplan in mei werd voorgesteld, waren dat de volgende: 6 op de 10 volwassenen moeten hun eerste vaccin hebben gehad, de trend in de hospitalisaties moet dalend zijn en er liggen liefst niet meer dan 500 mensen op intensieve zorg. 

En om ineens op uw volgende vraag te antwoorden: ja, we halen die drempels vlot. Meer dan 6 op de 10 volwassenen hebben effectief al hun eerste prik gehad, de hospitalisaties dalen nog altijd stevig en consequent en op intensieve zorg liggen nu nog minder dan 250 covidpatiënten. Ook daar daalt het aantal opnames gevoelig.

Dus de versoepelingen komen er?

Ja. Meer nog: omdat de cijfers zo goed zijn, zouden die zelfs ruimer kunnen zijn dan hierboven beschreven. Vanuit de horeca wordt erop aangestuurd om alle beperkingen op vlak van sluitingsuur (nu 23.30 uur) en aantal mensen aan een tafel (nu maximaal 4) te laten vallen. 

Er zijn bij de politiek wel oren naar die vraag. Maar wellicht kiest het Overlegcomité toch liever voor een geleidelijke weg. In dat geval wordt het sluitingsuur verlaat tot 1 uur 's nachts en het aantal mensen per tafel uitgebreid naar 8.

Dat richtcijfer van 8 zou dan mogelijk ook worden doorgetrokken naar het aantal mensen dat je tegelijk thuis, binnenshuis, mag ontvangen. Nu zijn dat er nog maximaal 4 (kinderen niet meegeteld).

(Lees verder onder de foto)

Het samenscholingsverbod van 10 mensen overdag en 4 's nachts zou mogelijk verdwijnen.

Op recepties en erediensten wordt mogelijk toch al dubbel zoveel volk toegelaten als oorspronkelijk gepland. We horen ook de suggestie om de maximale bezetting bij zomerevenementen toch op te trekken naar 4.000 binnen en 5.000 buiten, mits gebruik van de Covidsafe-app. Een min of meer vergelijkbare versoepeling stond volgens het oorspronkelijke Zomerplan pas gepland voor 30 juli.

Zowel premier Alexander De Croo (Open VLD) als minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) benadrukten gisteren in de Kamer dat de nadruk van het Overlegcomité vooral zal liggen op "regels eenvoudiger maken, zoveel mogelijk inzetten op eigen verantwoordelijkheid, maar wel een stukje collectieve verantwoordelijkheid houden". "Want we zijn maar veilig als iedereen gevaccineerd is."

Meest gelezen