2014 Getty Images

Een nieuwe tropische dag vandaag, en daar komt gedonder van, noodnummer 1722 geactiveerd

Het wordt opnieuw een tropisch warme dag, met temperaturen die de 30 graden kunnen overstijgen. Maar "donderdag" dreigt zijn naam ook letterlijk waar te maken, met een kans op onweersbuien die gepaard kunnen gaan met veel neerslag in korte tijd en rukwinden. Het noodnummer 1722 is alvast opnieuw geactiveerd voor niet-levensbedreigende noodsituaties.

Vanmorgen is het wisselend bewolkt met vooral in het westen kans op onweersbuien. In het oosten blijft het mogelijk de hele dag droog. In de late namiddag neemt overal de kans op onweersbuien toe vanaf de Franse grens. Die kunnen gepaard gaan met veel neerslag in korte tijd, hagel en rukwinden tot 75 kilometer per uur. Het blijft warm, met maxima van 25 graden aan zee tot 32 graden in de Kempen. Ook vanavond en vannacht is er lokaal kans op fel warmte-onweer. "In late namiddag en avond kan het hier en daar serieus prijs zijn", vat weerman Frank Deboosere samen.

Binnenlandse Zaken heeft preventief het nummer 1722 geactiveerd. Daar kunnen mensen terecht voor niet-levensbedreigde noodsituaties. Op die manier kunnen de noodcentrales 112 en de brandweer voorrang geven aan wie mogelijk in levensgevaar is.

Bekijk hier het meest recente weerbericht (woensdag 16 juni, 20u) en bekijk daaronder het weekoverzicht:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Morgen begint de dag met enkele buien die vanuit Frankrijk richting Nederland trekken. Lokaal is onweer mogelijk, al blijft het overdag vaak droog met brede opklaringen. Later in de namiddag neemt de kans op onweer opnieuw toe, vooral in het westen kan dat hevig zijn. Het is nog warm met maxima van 23 graden aan zee tot 30 à 32 graden in Vlaanderen.

Zaterdag starten we de dag op veel plaatsen met lage wolken, met later opklaringen. Op een lokaal buitje na blijft het droog. Maxima rond 17 graden in het westen, 24 graden in het centrum en 27 tot lokaal 28 graden in Belgisch Lotharingen en de Kempen.

Zondag is het vaak bewolkt en kunnen 's morgens enkele onweersbuien ons land bereiken vanaf de Franse grens. Daarna wordt het tijdelijk droger, maar in de loop van de namiddag of avond neemt de kans op onweer weer toe. Het wordt zo'n 21 graden aan zee en 24 tot 27 graden elders.

Begin volgende week krijgen we wisselend tot zwaar bewolkt weer, het blijft meestal droog, al is een bui niet uitgesloten. Maxima van 20 tot 23 graden in het centrum van het land.

Meest gelezen