imago images/Sven Simon

Zware tegenslag voor ontwikkeling CureVac-vaccin: amper 47 procent bescherming

Het coronavaccin waar het Duitse bedrijf CureVac aan werkt, zou maar een bescherming van 47 procent bieden. Dat blijkt uit een test van het bedrijf zelf. Daarmee voldoet het vaccin niet aan de beoogde doelstellingen. Onder andere de Europese Unie heeft al meer dan 400 miljoen dosissen besteld van het vaccin. Ook ons land verwacht bijna 3 miljoen dosissen. Maar geen nood, we hebben in België intussen genoeg andere vaccins, zegt viroloog Johan Neyts.

Het Duitse biotechbedrijf CureVac komt met slecht nieuws over zijn coronavaccin. Dat vaccin zou maar voor 47 procent doeltreffend zijn tegen COVID-19. Zo blijkt uit een grootschalige klinische studie van het bedrijf. Ter vergelijking: vaccins als Pfizer en Moderna zijn meer dan 90 procent effectief.

Het vaccin blijkt doeltreffend bij jongere mensen, maar niet bij 60-plussers en dat is juist de meest kwetsbare doelgroep. Viroloog Johan Neyts is enigszins verbaasd. “De technologie van het vaccin is namelijk vergelijkbaar met die van Pfizer of Moderna”. Maar CureVac was er daarentegen wel in geslaagd om het vaccin meer thermostabiel te maken “en dus minder gevoelig aan hoge temperaturen, wat ook interessant kan zijn om het vaccin te gebruiken in het Afrikaanse continent.” 

Intussen had onder meer de Europese Unie wel al een deal bereikt met CureVac voor de aankoop van 225 miljoen dosissen van het vaccin, met een optie op nog eens 180 miljoen dosissen.  België heeft ingetekend op zo'n 3 miljoen dosissen. Maar voor een tekort moeten we niet vrezen. “Wij hebben voldoende andere vaccins," vermoedt Neyts. "Integendeel zelfs: misschien is er in het najaar in ons en andere Westerse landen wel een overschot aan vaccins, die we dan kunnen doneren aan landen met te weinig vaccins."

Ik denk niet dat we hierdoor een tekort aan vaccins zullen hebben 

Viroloog Johan Neyts

CureVac zal wel blijven verder werken aan de ontwikkeling van het vaccin. "De uiteindelijke effectiviteit kan nog veranderen", zegt CEO Franz-Werner Haas. "We hadden gehoopt op sterkere resultaten in de tussentijdse analyse, maar we hebben ontdekt dat het moeilijk is om een hoge werkzaamheid te bereiken met deze ongekende reeks van virusvarianten", klinkt het.

Hoe dan ook lijkt het moeilijk om exact dit vaccin nog goed te krijgen. "Soms zit het hem in kleine details. Gelukkig is de technologie modulair. Men kan het vaccin dus aanpassen en dan denk ik dat men er wel zal in slagen om een vaccin te maken dat voldoende efficiënt is," besluit Neyts.

Meest gelezen