2019 VCG

5G in België weer een stap dichterbij: Kamer keurt wetsontwerp over veiling 5G-rechten goed

Als alles goed loopt, zouden we volgend jaar ook in België 5G kunnen hebben. De Kamer heeft gisterenavond het wetsontwerp over de veiling van de 5G-rechten voor mobiel internet goedgekeurd. 5G is een pak sneller dan het huidige 4G, en betekent dus een nog betere digitale internettechnologie. Dat zullen we merken op onze smartphones, maar ook bedrijven kunnen er veel baat bij hebben voor robotisering, zegt minister van Telecom Petra De Sutter (Groen).  

Bekijk hier in 1 minuut wat 5G is. Lees verder onder de video.

Wat is 5G nu ook weer, hoe zit het hele verhaal in elkaar en hoe moet het nu verder? We hebben het voor u opgesplitst in vijf vragen en antwoorden om het overzicht te bewaren. 

Wat betekent de komst van 5G?

5G is de volgende stap in de ontwikkeling van ons mobiel internet. Als het nieuwe netwerk er komt, zullen we dat merken aan de downloadsnelheid op onze smartphones, maar het zijn toch vooral bedrijven die de vruchten ervan zullen plukken, zegt De Sutter: "5G zal een snellere dataoverdracht toelaten met een kortere latentietijd, we zullen digitale  processen dus veel preciezer kunnen aansturen. Dat is belangrijk voor bedrijven en voor robotisering." Het kan gaan om toepassingen die ons leven kunnen veranderen, zegt De Sutter nog. 

"Voor de gewone consument zal het 5G-netwerk ongeveer drie keer sneller zijn", zegt Sofie Pollin, professor telecommunicatie aan KU Leuven. "Maar daarbij komen dus al die toepassingen voor de industrie. "

We gaan naar een digitalisering van onze maatschappij die even belangrijk zal zijn als de smartphonerevolutie van de voorbije 10 jaar, vertelt Pollin in "De ochtend". "We kunnen meer intelligentie toevoegen aan onze robots en onze fabrieken. Maar ook mensen op afstand monitoren in onze gezondheidszorg, zal mogelijk worden. Denk aan een kinesist die op afstand checkt of zijn patiënt goed de oefeningen uitvoert." 

We gaan mensen in de gezondheidszorg beter kunnen opvolgen op afstand

Sofie Pollin, professor telecommunicatie aan KU Leuven

Is dit nu de definitieve stap?

Neen, de stap die het federaal parlement gisteren zette, betekent nog niet dat alles nu in kannen en kruiken is. Het wetsontwerp werd gisteravond alvast goedgekeurd met 98 stemmen voor tegenover 36 tegen en 5 onthoudingen. Het is een vrij technische tekst waaraan vijf koninklijke besluiten (KB's) gekoppeld worden. 

De KB's moeten nu nog voor advies naar de Raad van State en worden daarna voorgelegd aan de deelstaten op een Overlegcomité, waar de knoop definitief zal worden doorgehakt. Mogelijk kunnen de deelstaten dus nog dwarsliggen.   

Beluister hier het gesprek met professor Sofie Pollin uit "De ochtend" (tekst loopt door onder het balkje):

Hoe lang gaat het nog duren?

Als alles goed gaat, kunnen de licenties dus mogelijk op relatief korte termijn worden geveild. "Dit is het kader dat we nodig hadden om de 5G-veiling te organiseren", zegt minister Petra De Sutter over het wetsontwerp. "De veiling kan er komen eens alles goedgekeurd is, en we verwachten dat dit begin volgend jaar het geval zal zijn."  

Het is tijd voor de volgende stap in België, zegt ook Sofie Pollin. "Ik hoop dat de deelstaten de veiling niet meer kelderen. Het is belangrijk dat ze er komt, want we lopen momenteel achter op de Europese doelstellingen voor 5G. Bij extra vertragingen zal die achterstand alleen maar groter worden." 

Het is belangrijk dat de veiling er komt, want we lopen achter op de Europese doelstellingen

Sofie Pollin

Een veiling?

De volgende stap in de uitrol van 5G in ons land wordt een veiling van het spectrum. Dat betekent dat er frequentiebanden op het netwerk zullen worden geveild die operatoren dan kunnen aankopen, zegt Sofie Pollin. "We hebben die veilingen gehad voor 2G, 3G en ook 4G, in 2009. Da's al meer dan 10 jaar geleden, er is dus nood aan meer spectrum. Want we gebruiken massaal onze smartphones, en bedrijven gaan steeds meer digitaal voor robotisering." 

De operatoren Telenet, Proximus en Orange krijgen tijdens de veiling concurrentie van minstens een vierde speler, bevestigt Pollin. Het zou om een speler gaan die zich vooral focust op privénetwerken voor bedrijven. Het is niet duidelijk hoeveel ze zullen moeten betalen, maar het gaat om "een serieuze investering", vertelt Pollin. De opbrengst is voor de verschillende regio's en het federale niveau in ons land, al is over die verdeelsleutel nog discussie. 

Er is nood aan meer spectrum: de veiling van het 4G-netwerk ligt al een tijd achter ons

Sofie Pollin

5G, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid?

"Men heeft vaak veel schrik voor de impact van 5G op de gezondheid, maar de federale overheid heeft intussen goed geïnformeerd", zegt Pollin. "Dit een domein waarvan ik vind dat het heel goed geregeld is. Er zijn goede normen en die worden goed opgevolgd. Mensen moeten daar eigenlijk niet ongerust over zijn", benadrukt Pollin. "De normen zijn er, en die zijn streng wereldwijd. België, Vlaanderen en Brussel gaan daar nog eens grootteordes onder."

Ook andere aspecten verdienen aandacht, zegt Pollin: privacy, de digitale kloof en energieverbruik.  

Meest gelezen