Interza

Afvalophaler waarschuwt: "Bescherm je vuilniszak tegen hongerige vossen en katten"

Afvalintercommunale Interza roept op om je afvalzak voldoende te beschermen tegen nieuwsgierige vossen of katten. Op het einde van de lente ziet Interza elk jaar het zwerfvuil op straat toenemen omdat de dieren de vuilniszakken openbijten of -krabben.

"Niet alleen vossen en katten zorgen voor opengereten zakken, maar ook eksters en kraaien doen eraan mee", klinkt het. Wie een afvalzak op straat aanbiedt, blijft verantwoordelijk voor die zak tot op het moment dat hij opgehaald wordt. Met andere woorden: ook voor het eventuele zwerfvuil uit die zak. Wanneer je zak is opengekrabd door een dier moet je dat dus ook zelf opruimen. "Als je dat niet doet, riskeer je zelfs een GAS-boete”, weet de directeur van Interza, Jan Buysse.

Tips tegen opengereten afvalzakken

Vermijden dat dieren té geïnteresseerd geraken in je vuilniszak, is niet altijd makkelijk. Toch geeft Interza een paar tips die voor een oplossing kunnen zorgen. "Het helpt om de zak pas 's ochtends buiten te zetten in plaats van 's avonds. Vossen en katten zijn immers nachtdieren. Ook kan je vlees- en visrestjes extra inpakken", vertelt Buysse. Maar de veiligste manier is je afvalzak aanbieden in een ouderwetse, gesloten afvalemmer. "Daar kleef je dan wel best een sticker met het Interza-logo op. Die kan je gratis bij ons aanvragen. Zo weten onze ophalers dat jouw zak in de emmer zit en dat ze die dus moeten meenemen."

Meest gelezen