Radio 2

An begon een konijnentrimsalon: "Konijnen zijn meer dan schattige dieren die wortels eten in hun hokje"

Niet alleen honden verdienen een trimbeurt, ook voor konijnen is een goede vachtverzorging belangrijk. An Sikosek uit Opoeteren is konijnendeskundige en opende een jaar geleden trimsalon "Place to Bun". "Vooral voor langharige konijnen is het belangrijk om langs te komen", vertelt ze aan Radio 2 Limburg.

"Zes jaar geleden nam ik mijn eerste konijn in huis", vertelt konijnendeskundige An Sikosek uit Opoeteren. Een jaar geleden startte ze met "Place to Bun", een trimsalon voor konijnen. "Ik wist eigenlijk nog niet veel over konijnen dus ik begon gewoon wat op te zoeken over hun verzorging. Nu, zo veel jaar later, is dat helemaal uit de hand gelopen", lacht An. "Boeken, webinars, congressen, cursussen ... Hoe meer informatie ik vond, hoe meer gefascineerd ik werd. Konijnen zijn zulke interessante dieren!"

Konijnen lijken schattige knuffeldieren maar ze houden er niet van om opgepakt te worden

Konijnendeskundige An Sikosek

"Het zit er zo ingebakken dat konijnen lieve, schattige diertjes zijn die niets meer doen dan in hun hokje wortels eten. Maar dat is ver van de waarheid", zegt An. "Ze moeten kunnen lopen en springen. Een konijn is veel meer dan een knuffeldier, ze hebben het zelfs niet graag om opgepakt en geknuffeld te worden. Door zoveel met konijnen te werken, merk ik wanneer er iets scheelt", vertelt An. "Uiteindelijk doe ik ook meer dan enkel vachtverzorging. Ook al ben ik geen dierenarts, ik kan wel advies geven over wat ik denk dat moet gebeuren." 

Luister hier naar het volledige gesprek met An:

Plakpoep en vuile oortjes

Charlie is de eerste klant van de dag bij Place to Bun. "We komen gewoon op controle", vertelt zijn baasje. "Sinds ik hem laat trimmen, is hij veel vrolijker en nieuwsgieriger. We hebben ook zijn ren en zijn eten aangepast en dat verschil merken we." Charlie wordt uitvoerig geborsteld en geschoren, zijn nagels worden geknipt en zijn oren schoongemaakt. Hij blijft er opvallend rustig onder. "Andere konijnen zijn een stuk wilder", lacht An. "Ik heb hem toch weer wat verder kunnen helpen. Hij had opnieuw wat last van plakpoep, schilfertjes en zijn oortjes waren vuil."

(Lees verder onder de foto)

"Niet elk konijn hoeft naar de trimster. Vooral langharige konijnen hebben nood aan veel verzorging. Sommige baasjes kunnen hun huisdier zelf goed onderhouden, maar voor andere is dat moeilijk. Bovendien ben ik er als deskundige ook om advies en tips te geven. Elk konijn kan dus baat hebben bij een bezoekje", zegt An.

Wie met zijn (langharig) konijn ook eens naar de trimmer moet, kan terecht bij Place to Bun in Opoeteren.

Meest gelezen