Antonio Guterres krijgt een tweede mandaat als topman van de Verenigde Naties

In New York heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Portugees Antonio Guterres herkozen als secretaris-generaal van de organisatie. Dat was ook verwacht, want eerder had Guterres unaniem de steun gekregen van de grootmachten in de VN-Veiligheidsraad. Guterres leidt de VN sinds 2017.

Spannend was het niet, maar we geven het toch mee, omdat het over een belangrijke functie gaat. Guterres had onlangs unaniem de steun gekregen van de machtige VN-Veiligheidsraad, maar het zijn de lidstaten in de Algemene Vergadering die stemmen. Hij was de enige kandidaat en dus was er weinig twijfel.

Guterres is 72 en is al vier jaar lang secretaris-generaal van de VN. Tevoren was hij premier en socialistisch parlementslid in Portugal en hij was ook topman van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR. Hij wordt beschouwd als een degelijk diplomaat die ook af en toe ongezouten zijn mening verkondigt. 

Een tweede ambtstermijn voor een VN-topman is doorgaans gebruikelijk, tenzij die een van de grootmachten met vetorecht in de Veiligheidsraad op de tenen trapt. Toch zijn de voorbije vijf jaar niet meteen rustig geweest met tal van conflicten in onder meer Syrië, Libië, Jemen, Mali en Venezuela, zonder dat de VN daar een oplossing voor vond. Ook inzake de etnische zuivering van 800.000 Rohingya in Myanmar kon de VN niet veel anders dan humanitaire hulp bieden aan die mensen in vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh. 

Dat gebrek aan succes is niet helemaal de schuld van Guterres. Die kan bij de VN slechts functioneren als hij de steun krijgt van de grootmachten en die stonden de voorbije jaren op zowat alle fronten met getrokken messen tegenover elkaar. Een consensus zoeken, is dan ook erg moeilijk. 

Meest gelezen