Radio 2

Podologe Valerie uit Kortrijk: "Mensen die thuiswerkten zonder schoenen aan hebben nu soms maatje groter"

Corona heeft nu blijkbaar ook een impact op onze voeten. Want met al dat thuiswerk zijn er veel mensen die meer dan een jaar met comfortabele pantoffels of op blote voeten gewerkt hebben. Nu ze weer meer naar kantoor moeten en dus ook weer vaker geklede schoenen moeten aantrekken, voelen ze dat aan hun voeten.

Valerie Vanneste is podoloog in Kortrijk. Zij merkt als geen ander dat corona ook een effect heeft op de voeten. "Het is drukker in de praktijk dan voor corona", zegt ze bij Radio 2 West-Vlaanderen. " We merken echt een stijging in de vraag naar hulp. Heel wat mensen hebben ontstekingspijnen aan de voet en overbelastingsletsels aan het onderbeen. Je hebt natuurlijk ook kleinere problematieken, zoals drukpijnen ter hoogte van de tenen. Wat we ook zien, is een stijging in het aantal rugklachten. Door corona werken meer mensen thuis en dat doen ze soms in een oncomfortabele houding."

Geen schoenen

"Doordat dat we geen schoenen dragen tijdens het thuiswerken, krijgt de voorvoet meer speling. Daardoor wordt die voorvoet wat breder. Mensen merken dat zelf ook op. Ze zeggen dan: "Mijn voeten zijn precies gegroeid." Vaak moeten ze dan schoenen van een halve of een volledige schoenmaat groter kopen", vertelt Vanneste. "Als je klachten hebt, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Stel die hulp vooral niet te lang uit. Hoe sneller je ingrijpt, hoe kleiner de impact achteraf."

Beluister hieronder het gesprek met podoloog Valerie Vanneste en lees daarna voort:

Wat met hoge hakken?

"Als podoloog raden we mensen aan om hakken van maximaal 4 centimeter te dragen. Alles wat hoger is dan 4 centimeter zal leiden tot rugklachten, want eigenlijk compenseer je alles met je bekken. Met alle gevolgen vandien. We raden ook liever een slee- of blokhak aan, dan stiletto's."

"Aan de andere kant van het spectrum heb je ook de slippers. Die zijn ook écht niet goed voor de voeten. Ze zitten wel gemakkelijk, maar de spieren van je onderbeen moeten hard werken om die slipper aan je voet te houden. Een slipper zit ook erg los, waardoor je de nodige ondersteuning mist. Je wandelt eigenlijk dan nog beter op blote voeten dan op slippers", besluit podoloog Vanneste. 

Meest gelezen