BVB

Liveblog - Beslist: sluitingsuur horeca naar 1 uur, privé-agenten mogen festivalgangers controleren

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land is overeengekomen om vanaf 27 juni een aantal coronamaatregelen verder te versoepelen. Dat kan doordat de coronapandemie nog altijd in een gezond tempo blijft krimpen in ons land. Er liggen nog 555 mensen in het ziekenhuis, van wie bijna de helft op intensieve zorg. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Privé-bewakingsagenten mogen coronacertificaten controleren tijdens festivals

Om de bezwaren van de burgemeesters van Boom en Rumst tegen Tomorrowland tegemoet te komen heeft het Overlegcomité beslist dat privé-bewakingsagenten het coronacertificaat van festivalbezoekers zullen mogen controleren. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden  (CD&V) gezegd in "Het Journaal".  De beslissing moet wel nog in regelgevende teksten worden vertaald, zegt ze.

Videospeler inladen...

Dit heeft het Overlegcomité beslist

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft op een persconferentie na het Overlegcomité aangekondigd dat er vanaf zondag 27 juni weer een flink aantal coronamaatregelen worden versoepeld: 

  • Telewerken is niet langer een verplichting, maar wordt nog wel sterk aanbevolen. 
  • Wie gaat winkelen moet geen rekening meer houden met beperkingen: dat mag weer met een onbeperkt aantal mensen.
  • In de horeca verdubbelt het aantal mensen dat aan een tafel mag zitten: van 4 naar 8.
  • Hetzelfde cijfer geldt voor het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen: er mogen weer 8 personen op bezoek komen. 
  • Het sluitingsuur voor de horeca wordt verlaat van 23.30 naar 1 uur ‘s nachts
  • Ook komt er een einde aan het samenscholingsverbod van 10 personen overdag en 4 ‘s nachts.
  • We zullen ook meer evenementen en erediensten, met meer mensen kunnen bijwonen.  
  • Ook jeugdactiviteiten en vakantiekampen, mét overnachting, zullen met meer deelnemers mogen worden georganiseerd. 

Het volgende Overlegcomité komt op 16 juli samen. Op dat moment zouden veel van de overblijvende beperkingen afgeschaft moeten worden, denkt premier De Croo.

Een volledig overzicht van de nieuwe maatregelen kan je nalezen in dit artikel:

Minister tikt Nederlandse koning op de vingers: "Iedereen moet zich aan coronaregels houden, ook de koning"

In Nederland is minister voor Medische Zorg Tamara Van Ark niet blij omdat koning Willem-Alexander zich gisteren niet aan de coronaregels heeft gehouden. Tijdens een bezoek aan "de mooiste Oranjestraat van Nederland" in Den Haag hielden de koning en de Haagse burgemeester Jan Van Zanen onvoldoende afstand tegenover Oranjefans.

"Iedereen moet zich voorlopig aan de anderhalvemeterregel houden, ook de koning", reageert minister Van Ark. "Iedereen heeft geprobeerd om afstand te houden, maar dat is mede door de toestroom niet gelukt", reageert een woordvoerder van de Haagse burgemeester.

Vanavond heeft de Nederlandse regering trouwens een hele reeks versoepelingen aangekondigd, die ingaan op 26 juni. Ook dan nog blijft de mondmaskerplicht gelden als je geen anderhalve meter afstand kan, houden.

Toeristische sector tevreden met ruimere contacten

Toerisme Vlaanderen reageert positief op het uitbreiden van de sociale contacten naar 8 personen thuis. "Want dat betekent dat een gezin datzelfde aantal mensen ook mag ontvangen in een logies", zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "Tot nog toe mocht een huishouden samen met maximum 4 andere personen een vakantiewoning, hotelkamer, gastenkamer of individuele verhuureenheid huren.”  

De grote vakantiewoningen kunnen nu uitkijken naar een hoopvolle toekomst

Sabien Lahaye-Battheu (Westtoer)

Voor toeristische logies die meer dan 15 personen kunnen herbergen, zijn er vanaf 27 juni geen beperkingen meer qua aantal vakantiegangers, mits de geldende protocollen gerespecteerd worden. 

Provinciebedrijf Westtoer is daar heel tevreden mee. "De huidige beslissing biedt perspectief. "De grote vakantiewoningen kunnen nu uitkijken naar een hoopvolle toekomst", aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.   

Ook Stefaan Gheysen, voorzitter van Logeren in Vlaanderen, is tevreden. "Grote vakantiewoningen zijn professioneel georganiseerd en kunnen perfect coronaveilig opereren. Er is een apart protocol ontwikkeld dat alle ondernemingen respecteren. Deze logiesvorm beschikt ook over veel buitenruimtes en er is apart sanitair voorzien per bubbel", zegt Gheysen. 

In totaal zijn er in Vlaanderen ruim 600 vakantiewoningen voor meer dan tien personen, waarvan 165 grote in West-Vlaanderen.

Videospeler inladen...

Pierre Van Damme: "Indiase variant tegen eind juni-begin juli dominant"

"We mogen ons niet in slaap laten wiegen door de zeer goede cijfers", zegt epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen). Na de nieuwe versoepelingen die door het Overlegcomité zijn aangekondigd waarschuwt hij dat we moeten blijven rekening houden met de epidemiologische cijfers en met eventuele nieuwe varianten, zoals de deltavariant of Indiase variant. 

"De huidige berekeningen zeggen dat de kans groot is dat die tegen eind juni, begin juli dominant is, ook in België", aldus Van Damme. 

We moeten constant bereid zijn om te kunnen terugschakelen

Epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen)

"We moeten constant bereid zijn om te kunnen terugschakelen", zegt de epidemioloog nog. Hij vindt dat we als maatschappij altijd bereid moeten zijn om indien nodig aangekondigde versoepelingen on hold te zetten. Hij verwijst naar het Verenigd Konikrijk, waar premier Boris Johnson begin deze eek zo'n maatregel heeft aangekondigd.

Bekijk hieronder het gesprek met Pierre Van Damme in "Terzake":

Videospeler inladen...

Tegen eind juli is deltavariant goed voor 80 procent van coronabesmettingen

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) voorspelt dat de deltavariant, ook wel bekend als de Indiase variant, tegen eind volgende maand 80 procent van alle coronabesmettingen zal uitmaken. Dat heeft Molenberghs gezegd na afloop van het Overlegcomité.

Op dit moment kan zo'n 13,5 procent van alle coronagevallen gelinkt worden aan de deltavariant. "Maar dat cijfer is van enkele dagen geleden, dus vermoedelijk ligt het eigenlijk aandeel nog enkele procentpunten hoger", zegt Molenberghs. "Voorspellingen wijzen uit dat we begin juli richting 50 procent gaan, en op het einde van juli naar 80 procent."

Nederland versoepelt fors: "Bijna alles kan op anderhalve meter"

In Nederland wordt de algemene mondmaskerplicht afgeschaft vanaf 26 juni. Dat heeft premier Mark Rutte aangekondigd tijdens een persconferentie. Als je geen 1,5 meter afstand kan houden, blijft een mondmasker wél nog verplicht.

Discotheken en nachtclubs gaan ook weer open. Bezoekers zullen zich wel moeten registreren en zullen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Als dat niet kan, zal je moeten aantonen dat je gevaccineerd bent of een negatieve test hebt afgelegd.

Nederlanders zullen ook weer samen in de kroeg naar voetbalwedstrijden mogen kijken. Ook hier geldt de voorwaarde van 1,5 meter afstand.

"Nederland zet een grote stap", zegt premier Mark Rutte. "Bijna alles kan op anderhalve meter."

Vlaamse jeugdraad niet tevreden: "De dupe: kinderen en jongeren"

Volgens de Vlaamse Jeugdraad blijven veel jongeren nog altijd in de kou staan, ook na de pas aangekondigde versoepelingen. Dat komt onder meer omdat veel jongeren nog niet volledig zijn gevaccineerd. Dat zij gebruik kunnen maken van twee gratis PCR-tests om bijvoorbeeld te reizen of naar een festival te gaan, noemt de Vlaamse Jeugdraad "een magere troostprijs". 

"Gaan we kinderen en jongeren als enige groep blijven afschermen met strenge maatregelen tot er geen virus meer is?", vraagt de Vlaamse Jeugdraad zich af.

Brussel begint met het vaccineren van 18-jarigen, 16- en 17-jarigen op de wachtlijst

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de vaccinatiecampagne vanaf vanavond opengesteld voor alle volwassen ouder dan 18 jaar. Gisteren zijn de laatste 200.000 uitnodigingen verstuurd naar alle volwassen Brusselaars die nog geen uitnodiging hadden gekregen. Daarbij dus ook de 18-jarigen. Die kunnen vanaf vanavond 18 uur via de website Bru-Vax een afspraak in één van de tien vaccinatiecentra van het gewest.

Jongeren van 16 en 17 jaar kunnen zich ook al inschrijven op de wachtlijst. Brusselaars die moeite hebben om het internet te gebruiken, kunnen vanaf zaterdag ook een afspraak maken via het callcenter van het gewest (02/214.19.19).

Persconferentie van Overlegcomité om 17.45 uur

Het Overlegcomité heeft zijn besprekingen over de versoepelingen afgerond. Straks, om 17.45 uur, is er een persconferentie. Dat heeft de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open VLD) bekendgemaakt.

Meest gelezen