VRT

De historische ruïne in Ename wordt gerestaureerd: "Nu blijft de historische kracht bewaard"

De archeologische site van Ename ondergaat binnenkort een restauratie. De restanten van de oude abdij uit de tiende eeuw hebben nood aan een opknapbeurt. Daarvoor krijgen ze 35.000 euro van minister voor Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). En dat is nodig want de muren zijn in slechte staat, zegt An Vervliet van de provincie Oost-Vlaanderen. "Er zijn veel losse stenen en de muur is op sommige plaatsen wat ingezakt."

De abdijsite van Ename wordt omringd door een historische muur die al een tijdje in een minder goede staat was. Nu krijgen ze middelen om die abdijmuur te herstellen. En daar zijn ze in Ename zeer blij mee, zegt An Vervliet van de provincie Oost-Vlaanderen: "Hierdoor kunnen we het historische karakter van die site versterken en zijn we zeker dat de muur de tand des tijds zal doorstaan."

Oorspronkelijke staat

Het gaat over de lange muur van enkele honderden meters waarlangs ook een fiets- en wandelpad loopt. Op bepaalde plaatsen ontbreken er zelfs stenen of staat de ruïne niet meer op de juiste hoogte. Wie de werken zal uitvoeren is nog niet duidelijk. "Het komt er nu op aan dat we de juiste mensen vinden die met de juiste bakstenen en de juiste mortel de muur opnieuw in haar oorspronkelijke staat te herstellen", legt Vervliet uit. 

"Het is belangrijk dat de abdijmuur zodanig hersteld wordt dat de historische kracht bewaard blijft. We hopen om nog dit jaar te kunnen starten met de werken, dan is het volgend jaar af", klinkt het nog.

kasto80

Meest gelezen