Intendant: "Chemiebedrijf 3M zal honderden miljoenen moeten betalen voor PFOS-vervuiling"

Alexander D'Hooghe, de intendant die de werken van de Oosterweelverbinding rond Antwerpen nieuw leven inblies, vindt dat er geen probleem is met de dading tussen chemiebedrijf 3M en bouwheer Lantis. Die dading bepaalt wel dat Lantis 63 miljoen moet betalen voor de opruim van de PFOS-vervuiling die 3M heeft veroorzaakt. "Maar uiteindelijk zal 3M een veelvoud betalen voor de schoonmaak."

Hieronder kan u het gesprek met Alexander D'Hooghe in "De ochtend" op Radio 1 beluisteren:

Van eind 2015 tot in 2018 was Alexander D'Hooghe betrokken bij de Oosterweelknoop en in 2018 werd hij opnieuw aangesteld als intendant van het project. Hij slaagde erin om alle betrokken partijen rond de tafel te krijgen en een oplossing te vinden voor het compleet vastgelopen dossier. D'Hooghe kent het dossier dan ook erg goed. "Laat ons in de eerste plaats niet vergeten dat het Oosterweeldossier op heel veel gebieden een verbetering betekent voor de volksgezondheid", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. "Luchtkwaliteit, geluidskwaliteit, meer groen, ... En de vervuilde grond in Zwijndrecht zal schoongemaakt worden. Laat ons dus vooral doorgaan met het Oosterweelproject."

Volgens onze informatie was D'Hooghe een van de geadresseerden van de mail die Lantis in 2017 stuurde over de PFOS-vervuiling. Hijzelf wil daar niet te diep op ingaan: "Wij hebben in de eerste plaats naar de lucht gekeken, niet naar de grond. Maar het verbaast me niks dat er vervuilde grond gevonden wordt. Als je in een grootstad en een haven gaat graven, dan vallen er lijken uit de kast. En er zullen er nog vallen: er zal nog meer vervuilde grond opduiken."

Dat er een dading bestond tussen Lantis en 3M, wist D'Hooghe naar eigen zeggen niet. In die dading spreken het chemiebedrijf en de bouwheer af dat ze niet naar de rechtbank zullen trekken over de vervuilde grond. Lantis - en dus de Vlaamse regering - zou 63 miljoen euro betalen om de meest vervuilde gronden te verpakken en een waterzuiveringsinstallatie te bouwen. 3M zou voor 75.000 euro een veiligheidsberm aanleggen. 

Maar daar blijft het niet bij, benadrukt D'Hooghe: "Ik vind dat op zich wel een goeie zaak, als ik het nu bekijk. Het eigenlijk bedrag voor de opruim zal voor 3M in de honderden miljoenen lopen. Als je naar soortgelijke projecten kijkt, dan spreek je over 500, 600 miljoen euro. Dat staat hen sowieso te wachten. Lantis heeft alle meest vervuilde grond gedeponeerd op het terrein van 3M. In de dading is daar geen bedrag op geplakt, maar dat op zich betekent al tientallen miljoenen euro aan schoonmaakwerk. Dus het is zeker geen unfaire deal: de vervuiler moet betalen."

De intendant heeft niet het gevoel dat er in dit dossier informatie wordt achtergehouden: "In de jaren dat ik aan Oosterweel heb gewerkt, heb ik alleen maar integere mensen gezien. Ik heb nooit het gevoel gehad dat er potjes gedekt moesten blijven. Al was er beter wel gecommuniceerd naar de bevolking."

Meest gelezen