1 dode na instorting Antwerpse school in aanbouw: reddingshonden en zwaar materieel ingezet om 5 vermisten te zoeken

In Antwerpen wordt met man en macht gezocht naar vijf mensen die nog vermist zijn nadat een schoolgebouw in aanbouw vanmiddag is ingestort. Daarbij zijn zeker één dode en acht zwaargewonden gevallen.  De zoekactie is een gevaarlijke klus waarbij speurhonden en twee extra kranen worden ingezet. De hele operatie zal allicht nog de hele nacht en mogelijk ook morgen nog de hele dag duren.

Rond 14.45 uur werden de Antwerpse hulpdiensten opgeroepen omdat er een gebouw was ingestort in de Jos Smolderenstraat, op het Nieuw Zuid. Dat is de buurt rond het justitiepaleis waar de jongste tijd veel flatgebouwen worden gebouwd. 

Eén van die gebouwen was een schoolgebouw: basisschool Zuidzin. Het gebouw was nog in aanbouw en had tegen september, het begin van het nieuwe schooljaar, af moeten zijn.

Op de werf waren vandaag tientallen bouwvakkers aan de slag toen het dak van het gebouw deels instortte.  Ook de stelling die naast de hoogbouw stond, is ingestort. Hoe dit is kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk.

Bekijk hieronder de eerste beelden na de instorting, gefilmd door ooggetuigen:

Videospeler inladen...

In het gebouw waren verschillende aannemers bezig en in het begin was het erg onduidelijk naar hoeveel mensen er gezocht moest worden.  Tien personen konden zichzelf in veiligheid brengen; tien anderen werden door de brandweer bevrijd. 

Toen het stof - letterlijk - ging liggen, bleek dat er zes vermisten waren. Eén van hen werd helaas levenloos in het puin gevonden. Naar de vijf anderen wordt nog gezocht. 

Van de mensen die al vanonder het puin werden gehaald, zijn er acht zwaargewond. Vier van hen verkeren in kritieke toestand. Eén iemand raakte lichtgewond. 

Bekijk hier een uitgebreid verslag uit "Het Journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Zoekactie

De brandweer probeert nu met de nodige voorzichtigheid de vijf vermisten te lokaliseren en te bevrijden.  Omdat het gebouw en de stelling nog onstabiel zijn, is dat een moeilijke klus. 

Daarom worden er speurhonden ingezet, die tussen het puin kunnen zoeken. Ook zijn er twee kranen opgevorderd om de brokstukken veilig te kunnen verplaatsen.

De zoekactie gaat nog heel de nacht door, en ook morgen zal nog worden gezocht. "Zo lang het nodig is, gaan we door", zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Tweets

De brandweer van Antwerpen twitterde vanmiddag al snel over het ongeluk op het Nieuw Zuid:

En kwam daarna met updates:

Ooggetuigen zetten al snel de eerste foto's online:

En burgemeester Bart De Wever (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) betuigden hun medeleven.

Meest gelezen