Gezocht: 15 miljoen pond voor handgeschreven gedichten van Emily Brontë en andere literaire schatten

Een veiling van waardevolle Britse handschriften en boeken van de zussen Emily en Charlotte Brontë, van Jane Austen en andere beroemde schrijvers is uitgesteld opdat musea en bibliotheken het geld bijeen kunnen brengen. Op die manier zouden de literaire schatten in publiek bezit kunnen komen. 

De Honresfield-collectie, daarover gaat het. Er zitten meer dan 500 boeken en documenten in, waaronder echte literaire schatten: handgeschreven gedichten van schrijfster Emily Brontë of een eerste editie van haar beroemde roman “Wuthering Heights”, eerste uitgaven van romans van Jane Austen, zoals “Emma” of “Pride and Prejudice”, handschriften van Robert Burns,  Walter Scott, Alfred Tennyson en vele andere grootheden uit de Engelse of Schotse literatuur.  

De verzameling werd in de 19e eeuw bijeengebracht door twee broers-zakenlui, maar was sinds 1939 niet meer in het openbaar gezien. De "verloren bibliotheek" dook pas recent weer op.

Sotheby’s was van plan om de collectie in verschillende veilingen aan het publiek aan te bieden, maar stelt die nu uit, opdat officiële instanties zoals musea en bibliotheken ook de kans krijgen om de boeken en documenten aan te kopen. Met als bedoeling dat de collectie in haar geheel bewaard wordt, in publiek bezit en toegankelijk voor iedereen, en niet opnieuw verdwijnt in een privéverzameling.

Allerlei belanghebbenden, zoals de Brontë Society, het Jane Austen House en prestigieuze bibliotheken zoals de National Library of Scotland of de Bodleian Libraries in Oxford hebben zich verenigd in een consortium om het benodigde geld bijeen te brengen. Ze zijn dankbaar dat Sotheby’s de veiling nu uitstelt. Het veilinghuis stond onder druk. Experts hadden aan Britse parlementsleden gevraagd om in te grijpen. Ze vreesden dat de unieke verzameling anders versnipperd zou raken onder verschillende privékopers.

De Honresfield-verzameling zou zo’n 15 miljoen pond opbrengen, of ruim 17 miljoen euro. De handgeschreven gedichten van Emily Brontë alleen al zouden tot 1,2 miljoen waard zijn.

Enkele jaren geleden was er ook al een fundraisingactie om een waardevol miniatuurboekje van Charlotte Brontë aan te kopen. Daarvoor was 780.000 euro nodig, geld dat deels werd verzameld dankzij de steun van actrice Judi Dench. Het kleinood ligt nu in het Brontëmuseum.

Meest gelezen