2014 Photothek

ICT-coördinator op school krijgt voortaan vast statuut

De ICT-coördinator op scholen krijgt voortaan een vast statuut en een erkenning als aparte functie op school. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist. Hij investeert daarnaast ook fors in de ICT-coördinatoren, elk jaar komt daarvoor 22 miljoen euro extra bij.

Nu moeten scholen vaak heel creatief zijn om een ICT-coördinator vast te werk te stellen: ze moeten zelf uren bijeensprokkelen. Veel ICT-coördinatoren zijn bijvoorbeeld aangesteld als leerkracht, terwijl ze helemaal geen les geven. 

Voor het eerst een ICT-coördinator in alle onderwijsniveaus

Zo gaan uren ICT-coördinatie  ten koste van leraarsuren en hebben veel ICT-coördinatoren geen zekerheid over hun job. Daar wil onderwijsminister Weyts nu iets aan doen. 

Zo komt er voor het eerst in alle onderwijsniveaus een vast statuut voor ICT-coördinator. Het ambt van ICT-coördinator wordt ingevoerd in het secundair onderwijs, in het deeltijds kunstonderwijs, in het volwassenenonderwijs en in de centra voor basiseducatie.

Het belang van een goede ICT-coördinator kan amper onderschat worden

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA)

Op deze manier krijgen 700 ICT-coördinatoren uitzicht op een vaste benoeming. Om dat mogelijk te maken verhoogt de minister zijn budget voor ICT-coördinatoren met 22 miljoen euro extra per jaar, een verhoging met 70 procent.

Maar het belang van een goede ICT-coördinator kan moeilijk onderschat worden, zegt de minister. 

“ In tijden van afstandsonderwijs, digitalisering, maar bijvoorbeeld ook toenemende cyberaanvallen zijn ICT-coördinatoren hun gewicht in goud waard. Een volwaardige ondersteuning is dan ook op zijn plaats, en die komt er nu eindelijk. Hiermee zetten we een scheefgegroeide situatie recht en geven we de ICT-coördinatoren welverdiende erkenning”, aldus nog minister Weyts.

Meest gelezen