"Jongeren hebben nood aan betrouwbare informatie": WAT WAT helpt jongeren die twijfelen over vaccinatie

Jeugdorganisatie WAT WAT en Technopolis lanceren vandaag "Ik ben daar", een campagne die jongeren betrouwbare informatie moet geven over vaccinatie. Dat doen de organisaties omdat er bij de jongeren heel wat desinformatie circuleert over het vaccin.

"Ik ben daar", dat is de naam van een website die jeugdorganisatie WAT WAT vandaag lanceert. Daarop staat betrouwbare informatie over het coronavaccin.

De schuld van desinformatie?

WAT WAT en Technopolis komen met de website omdat "De Stemming" (een onderzoek van De Standaard en de VRT, red.) en het onderzoek van de universiteit van Antwerpen hebben aangetoond dat de vaccinatiebereidheid bij jongeren tussen 16 en 24 jaar behoorlijk laag ligt. 

"We merkten dat er bij de jongeren heel wat vragen waren over het vaccin. Dat begon zo'n twee maanden geleden, toen de ouders en grootouders werden gevaccineerd", zegt Dina Srouji, campagnemanager van WAT WAT. Veel van die twijfels komen door de desinformatie die op sociale media circuleert. 

BEKIJK: In deze video legt bio-statisticus Geert Molenberghs uit hoe een mRNA-vaccin werkt.

Om de jongeren te informeren lanceert WAT WAT dus de website "Ik ben daar". "Daarop vind je video's terug die op maat zijn gemaakt van jongeren. We hebben verschillende gesprekken gevoerd met experts zoals bio-statisticus Geert Molenberghs (KU Leuven, UHasselt) en Corinne Vandermeulen (hoofd vaccinologie KU Leuven). Die werden in samenwerking met Technopolis ingeblikt", legt Srouji uit. De campagnemanager is heel tevreden over de bereidheid van de wetenschappers om aan de campagne mee te werken. "Ze informeren de jongeren op hun maat, en dat is heel waardevol."

WAT WAT gaat de website tijdens de zomer regelmatig updaten. Technopolis gaat de campagne mee ondersteunen op Instagram en TikTok.

Meest gelezen