‘Smoutebollen en Kermiskoers’: een nieuw gezelschapsspel over Limburgse kermissen van vroeger

Kinderen kunnen vanaf vandaag in de klas een nieuw spel spelen over dorpskermissen van vroeger in Limburg. Op die manier leren ze hoe het leven op een dorpskermis eraan toeging, met alle gebruiken en tradities die eraan te pas kwamen.

"Baron Kris von Domper wil alle dorpskermissen weg", zo staat te lezen in de handleiding van het spel. Het fictieve figuur wil daarmee bekomen dat iedereen naar zijn eigen grote kermis komt. Kermiskraamster Odette wil dit tegenhouden en de kinderen kunnen haar aan de hand van het spel helpen. Leen Roels van Erfgoedcel Mijn-Erfgoed: “De kinderen verzamelen tijdens het spel allerlei gebruiken en tradities die horen bij kermissen en zorgen er zo voor dat die dorpskermissen kunnen blijven voortbestaan.”

Luister hier naar enkele leuke anekdotes over kermissen van vroeger

Vroeger had je nog heel wat onderdelen van een kermis die velen onder ons nu niet meer kennen. Kinderen leren in het spel over een trottinettenkoers, een patattenkoers, een ballonwedstijd en een danssalon. “We hebben gemerkt dat heel wat tradities dreigen te verdwijnen,” vertelt Leen Roels, “maar met de aandacht voor het spel hebben mensen er opnieuw interesse voor. En dat is ook wel de bedoeling, dat de kinderen opnieuw interesse hebben om er opnieuw mee aan de slag te gaan.”

Leerkrachten in Limburgse scholen die dit spel willen gebruiken in de klas, kunnen het spel lenen in enkele bibliotheken en spelotheken in Limburg. Meer informatie vind je op www.kermis-in-limburg.be/kermisspel.

Meest gelezen