Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Lange wachtrijen voor door het gerecht belaagde krant in Hongkong, Apple Daily vervijfvoudigt de oplage

Een dag na de inval van het gerecht in de kantoren van de oppositiekrant Apple Daily, staan mensen in Hongkong aan te schuiven voor een exemplaar. De krant heeft de oplage met een factor vijf verhoogd wegens de grote interesse. Intussen zijn twee toplui van Apple Daily in beschuldiging gesteld wegens "samenwerking met buitenlandse mogendheden". 

Gisteren viel de politie in Hongkong binnen in de kantoren van "Apple Daily", de democratische oppositiekrant van de opgesloten dissident en miljardair Jimmy Lai. Een grote hoeveelheid materiaal werd meegenomen en vijf toplui van de krant werden gearresteerd. Twee van hen zijn vandaag in staat van beschuldiging gesteld wegens "samenzwering met buitenlandse mogendheden". Concreet pikt de overheid in Hongkong niet dat de krant haar steun had uitgesproken voor westerse sancties tegen China.

Persvrijheid mag geen verantwoording zijn voor "illegale activiteiten"

Verbindingskantoor van de Chinese regering in Hongkong

Vooralsnog lijkt de interesse van de Hongkongers voor de krant groter dan ooit. Op veel plaatsen in Hongkong staan er lange wachtrijen voor krantenkiosken van mensen die "Apple Daily" willen kopen en lezen. Sommigen kopen meer dan een exemplaar en delen de overige dan uit aan anderen. Het kopen en lezen van de krant en er in het openbaar mee rondlopen, lijkt zo een nieuwe vorm van protest in Hongkong te worden.

Perfecte media bestaan niet, maar Apple Daily is een unieke stem in Hongkong

Steven Chow, een van de kopers van de krant aan "The Guardian".

De krant heeft meteen gereageerd. De oplage is opgetrokken van een gemiddelde van iets meer dan 80.000 per dag tot een half miljoen. Daar zitten ook veel online-abonnementen bij. 

"Apple Daily" werd in de jaren 90 opgericht door Jimmy Lai, een Hongkongse miljardair en tegelijk een van de kopstukken van de democratische oppositie. Lai zit al een tijd in de cel, maar zijn krant blijft uithalen naar de regering in Hongkong en naar het communistische regime in China. Het is een van de meest populaire en meest kritische kranten in Hongkong, vooral dan bij jongeren, maar het is niet de enige. 

BEKIJK: Beelden van de inval met 500 agenten bij de krant Apple Daily. Lees onder de video verder.

Videospeler inladen...

Vijf pro-Chinese relschoppers zijn veroordeeld

Nog in Hongkong zijn vandaag vijf relschoppers schuldig bevonden aan geweldpleging tegen democratische betogers. De vijf hadden in juli 2019 deelgenomen aan een brutale aanval op vreedzame betogers bij het metrostaton van Yuen Long in de New Territories in het noorden van Hongkong. Een honderdtal mannen in witte T-shirts gewapend met stokken ging toen de betogers te lijf. 

Algemeen wordt aangenomen dat de aanval het werk was van lokale criminelen die werden ingehuurd door pro-Chinese groepen in Hongkong. Nadien waren er gelijkaardige aanvallen door "mannen in witte T-shirts", maar die konden het massale protest niet stoppen. Dat gebeurde wel met de coronacrisis en nieuwe strenge wetten in Hongkong.

De uitspraak van vandaag toont echter aan dat het gerecht in Hongkong niet helemaal aan de leiband van China loopt, ondanks de fors toegenomen druk van de voorbije jaren.

Meest gelezen