Radio 2

"Zuur" bier uitgedeeld nadat er meer dan 680.000 euro werd ingezameld voor Brusselse cafés: "Grootste crowdfunding ooit"

De geldinzamelactie "Zuur" in Brussel heeft in totaal 683.090 euro opgeleverd en is daarmee een groot succes geworden. Vanaf vandaag wordt het "Zuur" bier dat schenkers als cadeau krijgen uitgedeeld. De afgelopen maanden konden klanten 82 Brusselse cafés steunen. Dat was na de lange sluiting door corona ook erg nodig. "De grootste crowdfunding voor de horeca ooit in ons land", juicht cafébaas Frédéric van KFK Hope - Café Kafka.

Dat de cafés in Brussel het bijzonder zwaar hadden tijdens de coronacrisis is een understatement. Daarom werd in februari de actie "Zuur" opgestart, samen met het Brussels Gewest. Klanten kregen de kans om hun favoriete Brusselse café een financieel duwtje in de rug te geven. Met succes, want in totaal werd meer dan 680.000 euro ingezameld voor de 82 deelnemende cafés. KFK Hope - Café Kafka,  is één van hen. Uitbater Fréderic: "We zijn overdonderd door het succes. Het is de grootste crowdfundingcampagne voor onze horeca ooit in België. Door deze actie kunnen verschillende cafés het hoofd boven water blijven houden."

Zuur bier

Tijdens de actie konden mensen geld doneren. Iederen die dat deed, kreeg een cadeautje van deelnemende bedrijven of organisaties in Brussel. Die werden daarvoor gefinancieerd door het Brussels Gewest. "Op die manier werden niet alleen de cafés gesteund, maar is er ook 200.000 euro naar alle partners gegaan."

En dan was er natuurlijk het befaamde bier "Zuur", wat meteen ook de naam van de campagne werd. "Zuur bier verwijst naar de smaak van de lege cafés", legt Fréderic uit. Maar het is ook een brouwsel met de typisch Brusselse zure lambiek. "En dat biertje wordt vanavond overal in de stad gelanceerd."

Meest gelezen