Joel Hoylaerts

Minister Somers wil overleg met burgemeesters Boom en Rumst: "Als Pukkelpop kan, Tomorrowland ook"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wil op korte termijn in gesprek gaan met de burgemeesters van Boom en Rumst over Tomorrowland. Gisteren is beslist dat het dancefestival geen vergunning krijgt om plaats te vinden eind augustus en begin september. "Als Pukkelpop kan, dan ben ik ervan overtuigd dat we Tomorrowland ook kunnen organiseren", zegt Somers. Ook federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wil "hinderpalen helpen wegnemen".

Tomorrowland 2021 was al uitgesteld: van de twee vaste festivalweekends in juli, naar het laatste weekend van augustus en het eerste van september. Maar het feestje gaat letterlijk niet door, hoewel het volgens de geldende coronamaatregelen op dat moment wel zou mogen. 

Op een persconferentie gisteren hebben de burgemeesters van Boom en Rumst gezegd dat "de risico's voor de openbare veiligheid en gezondheid" te groot zijn. Daarom weigeren ze de vergunning voor het dancefestival op hun grondgebied. De organisatie is not amused: "Dat komt aan als een mokerslag, zeer hard en onverwacht."

"We hebben al twee jaar geen festival meer gehad, dat is zowel financieel als emotioneel bijzonder zwaar voor ons hele team. We waren hier zo op gebrand, en het zag er allemaal positief uit", zegt woordvoerder Debby Wilmsen. 

Evenementensector: "Vrees is werkelijkheid geworden"

Sound of silence, de actie die de muziek- en evenementensector steunt tijdens de coronacrisis, zegt dat de vrees van de evenementensector met de situatie rond Tomorrowland werkelijkheid is geworden. "We investeren volop, nemen personeel aan, bereiden alles zo grondig mogelijk voor en stoppen onze laatste centen in de heropening van onze geliefde sector. Alles mag georganiseerd worden en doorgaan. Tot 30 juni alvast. Want dan loopt het Ministerieel Besluit af. Maar wat dan? Wat gebeurt er wanneer dat besluit niet verlengd wordt?"

Het gebrek aan perspectief is - opnieuw - stuitend, klinkt het. "De realiteit vandaag is dat we niet weten of de georganiseerde events mogen doorgaan. Of we ons harde werk weer gaan mogen tonen aan mensen. Of we die schaarse centen die ons na de pandemie nog resten goed hebben ingezet. Mogen we dan nu, nog maar eens, vragen om een perspectief? Veiligheid en gezondheid zijn prioriteiten, maar menselijkheid is ook een belangrijke factor."

Somers: "Sector heeft zwaar geleden"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Somers wil nu overleggen met de burgemeesters. "Uiteraard valt het onder de bevoegdheden en lokale autonomie van onze steden en gemeenten om zelf te beslissen of bepaalde evenementen kunnen doorgaan op hun grondgebied, maar vanuit de Vlaamse regering hebben we er net voor geijverd dat festivals deze zomer terug mogelijk zouden zijn", meldt hij in een persbericht.

"Deze sector heeft zwaar geleden onder de coronacrisis en we hebben hen ondersteund met financiële middelen om erdoor te komen, maar vanaf 13 augustus moet het terug mogelijk zijn om grotere festivals te organiseren", gaat Somers verder. "Als Pukkelpop kan, dan ben ik ervan overtuigd dat we Tomorrowland ook kunnen organiseren."

(Lees verder onder de foto)

Joel Hoylaerts

Verlinden: "Mogelijk kunnen we hinderpalen wegnemen"

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt bereid te zijn tot overleg met de burgemeesters van Rumst en Boom over de kwestie, maar benadrukt dat het laatste woord aan hen is. "Mogelijk hebben zij een aantal hinderpalen gezien die we kunnen wegnemen in de komende dagen."

Zo vindt ze het een "ietwat vreemd argument" dat de vergunning voor Tomorrowland werd geweigerd omdat het Ministerieel Besluit (MB) er nog niet is. "Dat kan geen reden zijn om een negatieve beslissing te geven. Het kader was er al sinds het Overlegcomité van 11 mei. De enige vertaalslag is om dat ook op te nemen in het MB. Na het Overlegcomité van vandaag zal dat gebeuren."

De virologen hebben recent geen nieuw, formeel advies gegeven over de festivals. Dat dateert al van een hele tijd geleden

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

De stelling dat de politiediensten te weinig mensen hebben om de extra coronacertificaatcontroles te doen, begrijpt Verlinden. Maar ze komt hen daarin tegemoet: "Ik wil het mogelijk maken om private beveiligingsfirma's de controle te laten doen van het covidsafeticket, om ervoor te zorgen dat de politie zich kan focussen op de belangrijkste taken."

Ook het argument van de burgemeesters over het negatieve advies van corona-experten over festivals wil Verlinden enigszins nuanceren. "De virologen zijn uiteraard betrokken bij onze besluitvorming. Maar ze hebben recent geen nieuw, formeel advies gegeven over de festivals. Dat dateert al van een hele tijd geleden. Intussen is de coronasituatie in ons land wel positief geëvolueerd."

Beluister hier het hele gesprek met Verlinden in "De ochtend" op Radio 1:

De Vlaamse en federale ministers van Binnenlandse Zaken hopen dus dat de burgemeesters van Boom en Rumst nog van gedachten veranderen over Tomorrowland. Onze politiek verslaggever Bart Verhulst is in Brussel en blikt met hen vooruit op het nieuwe overleg tussen alle regeringen van het land over de coronamaatregelen:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen