De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un
KCNA via KNS

Noord-Korea: "Klaar voor zowel dialoog als confrontatie met de Verenigde Staten"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un roept zijn staat op om zich voor te bereiden op zowel een dialoog als een confrontatie met de Verenigde Staten. Het is de eerste reactie van Kim op het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden. De aankondiging komt enkele dagen nadat Noord-Korea melding had gemaakt van grote economische problemen en de dreiging van voedseltekorten.

Kim deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst van toplui van zijn communistische partij. Hij riep hen op om zich voor te bereiden, zowel op een dialoog als een confrontatie met de VS, maar "vooral voor een confrontatie". 

Het is de eerste dat Kim reageert op het aantreden van Joe Biden in de Verenigde Staten begin dit jaar. Tot nu toe had het stalinistische regime in Pyongyang diplomatieke communicatie met Washington genegeerd. Kim weet zich duidelijk nog geen raad hoe om te gaan met Biden. Vrijwel zeker zijn er geen nieuwe toppen gepland zoals eerder met diens voorganger Donald Trump, maar hoe de communicatie dan wel moet, is nog niet duidelijk.

Zoals gebruikelijk hanteert Kim stoere taal, maar de problemen in Noord-Korea stapelen zich wel op. Naast de wurggreep van strikte internationale sancties die de economie en het regime onder druk zetten, is ook de grens met bondgenoot China gesloten wegens coronavrees en dreigen er misoogsten na een orkaan. Enkele dagen geleden nog waarschuwde Kim zelf nog voor mogelijke voedseltekorten.

Het Noord-Koreaanse regime staat dus zeker niet in een positie van sterkte, maar net daarom kan het gevaarlijk zijn. Biden zelf geeft de voorkeur aan een combinatie van afschrikking, druk door sancties en diplomatie. De tijd lijkt in het voordeel van de VS en de bondgenoten Zuid-Korea en Japan te spelen. 

Meest gelezen