Jan Van Troos, ontdekker van Kevin De Bruyne, wist het meteen toen hij hem op 6-jarige leeftijd bezig zag: dit toptalent moet ik aanwerven"

Ook Jan Van Troos spreekt met veel lof over de prestaties van Rode Duivel Kevin De Bruyne gisteren. Van Troos, die in Drongen woont, ontdekte KDB toen die nog een kleine jongen was. Hij herinnert zich nog als gisteren de eerste keer dat hij kleine Kevin als 6-jarige zag voetballen. Het bleek een voorbode voor momenten zoals tijdens de match gisteren tegen Denemarken.

Gisteren was de tweede match van de Rode Duivels op het EK. Ze wonnen met 2-1 tegen thuisploeg Denemarken. Na een barslechte eerste helft, zette bondscoach Martinez Kevin De Bruyne op het veld. Het werd zijn eerste wedstrijd na z'n neus- en oogkasblessure van tijdens de Champions League-finale met Manchester City. Maar daar was weinig van te merken. Met een assist en daarna het beslissende doelpunt, werd King Kev door alle voetballiefhebbers uitgeroepen tot held van de natie. De Bruyne wordt geprezen omdat hij een soort "helikopteroverzicht" heeft. Zoals ex-voetballer Wesley Sonck zegt: "Het lijkt alsof hij een drone in zijn hoofd heeft."

Lees verder onder de foto

"Ik moest kijken naar een blond kopje"

Jan Van Troos ontdekte de topvoetballer op heel jonge leeftijd. Hij was hoofd van de jeugdscouting van AA Gent toen Kevin De Bruyne 6 jaar was. "Ik kreeg een tip van een andere Drongenaar dat ik eens moest gaan kijken naar een blond kopje. Ik heb dat gedaan." 

Van Troos zal het nooit vergeten: "Het was een zaterdagvoormiddag in september of oktober. Het regende en het was modderig. Er was een wedstrijd van -toen nog- KVV Drongen. Het was een echte prestatie om te voetballen met zo'n weer, maar na 3 minuten was ik het zeker: die moet ik aanwerven."

Beluister hieronder het volledige interview met Jan Van Troos:

Reporter Ward Schouppe van Radio 2, zelf Drongenaar, praatte dus met de fiere ontdekker. Maar hij ging ook eens polsen in Kevin's home town Drongen. Hij vond tal van inwoners die zich de jonge De Bruyne nog herinneren. "Ik heb hem leren lezen en rekenen, maar dat voetballen kon hij van zichzelf",  zegt zijn leerkracht van het eerste leerjaar. En deze man vindt de voetballer een superheld: "Hij heeft België weer op het juiste pad gezet, hij is Superman."

Beluister hieronder enkele reacties van trotse Drongenaars.

kasto80

Meest gelezen