Foto Kurt bvba

Oostendenaar krijgt 7 jaar cel voor dodelijke messteek aan beste vriend

Een man uit Oostende moet 7 jaar naar de gevangenis voor een dodelijke messteek die hij toediende aan zijn beste vriend. Het hof van assisen in Brugge oordeelde dat de man niet de intentie had om te doden.

De 2 mannen leerden elkaar kennen in het Oostendse heroïnemilieu. De ene was de dealer van de andere. Drie jaar geleden dronken ze op een avond samen wodka en gebruikten ook drugs. Het slachtoffer was zo onder invloed dat hij in de loop van de nacht enkele keren naast het toilet plaste. Hij weigerde de urine op te kuisen en daarop ontstond er een vechtpartij. De Oostendenaar doodde daarbij zijn vriend met een messteek in het hart. Hij viel in slaap naast het lichaam en belde uiteindelijk pas de ochtend nadien de hulpdiensten.

Geen opzet

Het assisenproces draaide onder meer rond de vraag of de beschuldigde "met opzet" gedood had. Volgens zijn verdediging had de Oostendenaar vooraf niet de bedoeling om te doden. De jury en het hof oordeelden dat er inderdaad een "redelijke twijfel" bestaat over de intentie tot doden. Ze haalden onder meer aan dat de Oostendenaar maar 1 messteek toediende. Hij had tijdens de vechtpartij in een impuls naar een mes gegrepen. Daardoor kwam de beschuldigde in aanmerking voor een minder zware straf. Het hof en de jury maakten er na een kort beraad uiteindelijk dus 7 jaar van.

Meest gelezen