Henk Willocx

Onweer zorgt voor zware wateroverlast in Merchtem: "Al mijn kippen zijn vannacht verdronken"

In Merchtem heeft het onweer van afgelopen nacht op verschillende plaatsen voor heel wat ellende gezorgd. "De tuin is hier op 10 minuten tijd volledig onder water gelopen. Mijn kippen zijn allemaal verdronken. Ik ben er kapot van", vertelt Henk Willocx, een inwoner van de Reedijk. Intussen loopt er een bouwaanvraag om nét daar een hoogbouw te zetten. 

Afgelopen weekend trouwde Henk met zijn kersverse vrouw Christa. Wat een paar fijne wittebroodsweken moest worden, veranderde vannacht in een nachtmerrie voor het bruidspaar. "We zijn met opzet niet op huwelijksreis gegaan omdat we allebei grote dieren- en plantenliefhebbers zijn. We zijn onze tuin volledig aan het heraanleggen en nu is alles plots naar de knoppen. Ik heb eindelijk de kippen kunnen kweken waar ik zo lang van gedroomd had en nu zijn ze allemaal dood. 11 in totaal. We hebben - eindelijk na corona - een prachtig huwelijk gehad, maar dit is een domper op de feestvreugde", vertelt Henk op Radio 2 Vlaams-Brabant. (lees verder onder de foto)

Wanneer gaan ze stoppen met bebouwingen toe te laten in overstromingsgebied? Dit kan zo echt niet meer verder.

Henk Willocx, slachtoffer wateroverlast in Merchtem
De tuin van Christa en Henk staat centimeters hoog onder water.
Henk Willocx

Bouwen in overstromingsgebied

Zelfs vanmorgen nog, uren na het onweer, krijgen Henk en Christa het water nog steeds niet weg uit de tuin. "Wanneer gaan ze eindelijk eens stoppen met bebouwingen toe te laten in overstromingsgebied?" vraagt Henk zich af. "Mijn familie woont hier al meer dan 90 jaar aan de Reedijk. We hebben in al die jaren al heel vaak overstromingen meegemaakt. Laat ons alstublieft eindelijk eens nadenken over de verandering van het klimaat en alle verharding die we aanleggen. Dit kan zo echt niet meer verder."

Bouwaanvraag

De gemeente Merchtem moet zich nu buigen over de bouwaanvraag van een hoogbouw in dat gebied. Burgemeester Maarten Mast (Open VLD): "Wij hebben inderdaad een aanvraag gekregen voor een bouwvergunning. Maar vermits de Reedijk een erg watergevoelig gebied is, is het waarschijnlijk niet relevant om daar een hoogbouw te zetten. Maar die aanvraag gaan we nu bekijken en in eer en geweten over beslissen. Dat zal de komende weken gebeuren."

Meest gelezen