PODCAST: "Is geld gratis?" De mythe van de staatsschuld: interview met de Amerikaanse econome Stephanie Kelton

Meer dan om het even wie is Stephanie Kelton verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van de Moderne Monetaire Theorie, het idee dat een regering die baas is over de eigen munt in principe geen rekening moet houden met de omvang van het begrotingstekort. Professor Kelton veroorzaakt met MMT flink wat ophef. Ze zet ons hele economische denken op zijn kop en wakkert vele debatten aan. 

Kelton is 51 jaar en professor Economie en Publiek beleid aan de Stony Brook universiteit op Long Island, New York, een onderdeel van de State University van New York. Keltons boek "De mythe van de staatsschuld" is een wereldwijde bestseller. 

De ene noemt Kelton een nepeconoom, anderen zeggen dat Keltons boek alles in zich heeft om een economische klassieker te worden, zoals die van Milton Friedman of Thomas Piketty. Deze podcast van Björn Soenens brengt verheldering. 

Is geld gratis? Beluister hier de podcast van Björn Soenens over De mythe van de staatsschuld:

Kelton rekent af met mythes over schuld

Kelton promoot dus de moderne monetaire theorie, de MMT: een theorie die de conventionele wijsheid over federale begrotingstekorten op zijn kop zet. Plots blijkt dat de staat zomaar cash kan creëren. 

Kelton argumenteert in haar boek De Mythe van de Staatsschuld dat de onmacht van een regering om het leven van de burgers beter te maken niet het gevolg is van het gebrek aan geld, maar van het gebrek aan politieke wil. Ze rekent in haar boek af met mythes over schuld. 

Lees verder onder de cover van de Nederlandse vertaling van Keltons boek De Mythe van de Staatsschuld.

Grotere begrotingstekorten zijn volgens Kelton heel duidelijk een deel van de oplossing gebleken in de huidige crisis door de corona-epidemie. Al te lang hebben onredelijke angsten over de gebrekkige aspiraties van de overheid mensen onnodig in de ellende gestort, zegt ze. 

Wie is Kelton, en wat bedoelt ze precies? Onze Amerika-correspondent kon haar anderhalf uur lang interviewen. Duikt u mee in de wondere wereld van de staatsfinanciën. Al uw vragen over de mythes van de staatsschuld beantwoord, in deze podcast van Amerikacorrespondent Björn Soenens. De montage is van Daan Wallis. 

Bekijk hier de Terzake-reportage over De mythe van de staatsschuld:

Videospeler inladen...

Meest gelezen