Videospeler inladen...

Professor Tytgat gaf in 2017 duidelijke adviezen over PFOS: "Maar niet de taak van een deskundige om ze op te volgen"

Professor Jan Tytgat adviseerde in 2017 al om geen groente en eieren van eigen kweek meer te eten in de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Zijn rapporten waren “klaar en duidelijk”, toch heeft de politiek er de afgelopen jaren niets mee gedaan. Heeft Tytgat spijt dat hij zelf geen actie heeft ondernomen? “In retrospect misschien wel, maar het is niet de taak van een deskundige. Je levert een rapport in en dan hoop je dat de bevoegde instanties er iets mee doen”, zei hij vanavond in “Terzake”.

De PFOS-vervuiling rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht heeft deze week letterlijk en vooral figuurlijk veel stof doen opwaaien. Steeds meer blijkt dat politici al jaren op de hoogte waren van de vervuiling, maar niets ondernomen hebben voor de Oosterweelwerken bij Antwerpen begonnen.

Professor Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven, schreef in 2017 al twee rapporten op vraag van bouwheer BAM, het huidige Lantis over de vervuiling. In die rapporten waarschuwde Tytgat al voor de gevaren.

Wie dat niet kon verstaan, moest opnieuw Nederlands leren.
Toxicoloog Jan Tytgat

Wat is daar toen mee gebeurd? “Wel daar moet ik het antwoord schuldig op blijven”, zegt Tytgat nu. “Op 6 oktober 2017 heb ik twee rapporten neergelegd, maar ik heb daar sindsdien niets meer van gehoord.”

De adviezen waren nochtans klaar en duidelijk, zegt Tytgat. “Er stond zwart op wit: eet geen eieren, laat geen kinderen meer in de zandbak spelen, pas op met putwater (...) Wie dat niet kon verstaan, moest opnieuw Nederlands leren.”

Spijt?

Heeft Tytgat ooit gevraagd of die rapporten wel gelezen zijn? Dat beschouwt hij niet als zijn taak. “Als een wetenschapper om advies gevraagd wordt, maak je in alle neutraliteit en sereniteit een rapport. En dan stopt je bevoegdheid.”

Heeft hij dan geen spijt? “In retrospect misschien wel, maar het is niet de taak van een deskundige. Je levert een rapport in en dan hoop je dat de bevoegde instanties er iets mee doen.”

Bekijk hier het fragment uit “Terzake” en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Tytgat reageerde in “Terzake” ook al op een interview met Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Dat verschijnt morgen, maar de krant lichtte vanavond, online, al een tipje van de sluier.

De Wever pleit ervoor om de Oosterweelwerken niet stil te leggen. Dat zou volgens De Wever een ramp zijn. “In eerste plaats omdat de grond en het water daar wel gesaneerd worden.”

Professor Tytgat zit op dezelfde lijn, al is het niet van harte. “Het is als kiezen tussen cholera en de pest. Je moet - helaas - de minst slechte oplossing zoeken.” Als de werken stilgelegd zouden worden, in afwachting van een oplossing, schiet je niets op, zegt de professor. Dan is hij er eerder voorstander van om alle vervuilde grond zo veilig mogelijk te verwijderen, bijvoorbeeld bij 3M zelf, in afwachting van een sanering.  

Bekijk hier het fragment uit “Terzake” en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Ten slotte reageerde Tytgat ook op wat Alexander D'Hooghe, de intendant van de Oosterweelwerken, eerder vandaag zei. In “De ochtend” op Radio 1 had D’Hooghe gezegd dat er bij dergelijke werken, bij het graven in de buurt van een haven, altijd lijken uit de kast vallen.

Professor Tytgat sluit zich daarbij aan. Hij denkt hierbij aan pcb’s, dioxines en zware metalen. Maar het is de taak van de openbare afvalstoffenmaatschappij om hier proactief op te werken, besluit Tytgat.

Bekijk hier het laatste fragment uit “Terzake”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen