Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe coronapiek in Indonesië doet vragen rijzen over Chinees vaccin: "Effectiviteit veel lager dan pakweg Pfizer"

Kopzorgen in Indonesië, waar de coronabesmettingen weer de pan uit swingen en ziekenhuizen opnieuw vol lopen. De overheid zet volop in op vaccinaties, maar tegelijk duiken er twijfels op over het Chinese Sinovac-vaccin waarmee dat gebeurt. "De effectiviteit ligt mogelijk maar rond de 51 procent en misschien zelfs lager bij nieuwe varianten."

De coronasituatie in Indonesië is "zorgelijk", zo zegt onze correspondent ter plaatse Annemarie Kas in "De ochtend" op Radio 1. "Het aantal nieuwe besmettingen loopt hard op de laatste dagen. Gisteren waren er ruim 12.000 nieuwe besmettingen, een record. Meer dan 4.000 daarvan werden geregistreerd in de hoofdstad Jakarta."

Ook de ziekenhuizen lopen weer vol, ziet Kas. "Op sociale media gingen beelden rond van mensen die in de rij staan in het grote covidziekenhuis in de stad."

Ook in Indonesië is het de Indiase "deltavariant" van het coronavirus die de nieuwe opstoot veroorzaakt. "Die is veel besmettelijker en grijpt dus veel sneller om zich heen. De overheid probeert een antwoord te zoeken: deels via vaccinaties, deels via mogelijk strengere maatregelen. Alleen liggen echt strengere lockdowns hier moeilijk, want de economische belangen worden hier wel groot geacht."

Op sociale media gingen beelden rond van mensen die in de rij staan in het grote covidziekenhuis in de stad

Correspondente Annemarie Kas

Ten dele is het hogere aantal besmettingen het gevolg van het feit dat de bevolking het met de regels niet meer zo nauw neemt, vermoedt Kas. "Een paar weken geleden was er het Suikerfeest, op het einde van de Ramadan, waarbij mensen hun familie zijn gaan bezoeken in het hele land. Dat speelt zeker mee."

Zorgen over Sinovac

In sneltempo vaccineren dan maar? In Indonesië hebben 33,3 miljoen van de zowat 270 miljoen inwoners een eerste prik gehad, 11,8 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Dat is wel nog maar 4,4 procent van de bevolking.

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld: Indonesiërs wachten op hun vaccin.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"En het punt is: de meeste Indonesiërs zijn gevaccineerd met Sinovac, een Chinees vaccin en daarvan liggen de effectiviteitscijfers veel lager dan pakweg Pfizer", vertelt Kas. "Die effectiviteit ligt mogelijk maar rond 51 procent en misschien zelfs nog lager tegen nieuwe varianten." Ziekenhuizen in de hoofdstad Jakarta lopen de voorbije dagen vol, bekijk de beelden in "Het Journaal": (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Over de effectiviteitscijfers van het Sinovac-vaccin circuleren inderdaad wisselende berichten. Een studie in Hongkong klokte af op 62 procent, terwijl een Braziliaans instituut over 51 procent bescherming sprak tegen de ziekte en 100 procent tegen hospitalisatie. Verschillende landen die Sinovac breed hebben ingezet, spreken wel al over herbesmettingen.

Je kunt je voorstellen: over een eilandenrijk als Indonesië vaccins verspreiden die heel koud moeten blijven, is een heel lastige operatie

Correspondente Annemarie Kas

In Indonesië zelf hebben bijvoorbeeld meer dan 350 met Sinovac gevaccineerde artsen Covid-19 opgelopen. De meesten onder hen hadden geen symptomen, maar er zijn toch ook tientallen in het ziekenhuis beland.

Pfizer dan maar?

"Gisteren werd door de president aangekondigd dat er enkele miljoenen Pfizervaccins besteld zijn en dat die in juli komen", weet Kas. "Maar ze hebben hier momenteel niet de luxe om te kiezen en ze prikken de mensen met wat ze kunnen krijgen: Sinovac en in mindere mate AstraZeneca."

En een bijkomend probleem: voor Pfizer werd aanvankelijk een heel lage bewaartemperatuur vereist. "Dat lijkt nu wat minder te zijn, waardoor logistieke verspreiding ook mogelijk is. Maar je kunt je voorstellen: over een eilandenrijk als Indonesië vaccins verspreiden die heel koud moeten blijven, is een heel lastige operatie."

Beluister hier het gesprek met Annemarie Kas in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen