Foto Arnaud Vandermeiren

Slachtoffer van pesten maakt theatermonoloog voor scholen 

Acteur Arnaud Vandermeiren uit Gent heeft een theatermonoloog gemaakt over pesten en gepest worden. Hij werd vroeger zelf gepest en verwerkte zijn ervaringen in het theaterstuk. Vandermeiren wil het onderwerp bespreekbaar maken, en niet enkel vanuit de kant van de gepeste. Hij zal het theaterstuk opvoeren voor jongeren vanaf het tweede middelbaar.

Vandermeiren brengt het theaterstuk "Real Or Not Real" vanuit een eigen ervaring, want de man werd vroeger vaak gepest. Zo erg zelfs dat hij uit het leven wilde stappen. Hij draaide het roer om en besloot zijn ervaring te verwerken en te gebruiken in een theaterstuk specifiek voor scholen en cultuurcentra.

Beluister het interview hieronder en/of lees verder:

16 personages in monoloog

Een van de zinnen uit de monoloog zit er al direct boenk op: "Wat ze hem hebben aangedaan, dat gaat er echt over: kauwgom in zijn haar plakken en zijn vingers lijmen." Het is een van de 16 personages in het stuk dat dit vertelt. "Het is dan wel een soort van monoloog, toch komen er veel personages aan te pas. Ik moet snel kunnen switchen", legt Vandermeiren uit. Hij speelt vanuit het standpunt van de gepeste, de pesters, leerkrachten en meer.

Kauwgom in zijn haar plakken en zijn vingers lijmen

Een van de personages die acteur Arnaud Vandermeiren speelt in het stuk

Vandermeiren bereidde zich voor op het stuk door andere pestslachtoffers, experten op het gebied, professoren en therapeuten te interviewen. In het stuk heeft hij alle research, en eigen ervaringen, verwerkt. Hij had geen moeite om het stuk zelf te spelen, ook al is hij vaak gepest geweest: "Ik heb mijn verleden verwerkt, en ik heb mijn eigen pesters vergeven."

Het vergeven van je eigen pesters is belangrijk, zegt Vandermeiren. "Voor mij is dit een afgesloten hoofdstuk. Maar de emoties van wat ik meemaakte, gebruik ik wel in het stuk. Dat maakt het gemakkelijker om het te kunnen portretteren."

Lees verder onder de video.

Vanaf het tweede middelbaar

Het stuk is bedoeld voor jongeren vanaf het tweede middelbaar: een bewuste keuze, omdat pesten vaak op die leeftijd voorkomt. Na de opvoering van het het stuk, komt er nog een vervolg voor de leerlingen, vertelt Vandermeiren. "We geven nadien op scholen workshops en er is ook een spel. De workshops worden geleid door therapeuten en door mezelf. Het spel wordt geleid door de leerkracht in kwestie." 

We organiseren achteraf ook workshops, geleid door therapeuten, en een educatief spel

Acteur Arnaud Vandermeiren

Vandermeiren begon twee jaar geleden met het schrijven van het stuk. Sinds een jaar repeteert hij met regisseur Freddy Claeys. De première van het stuk is voorzien voor 18 en 19 juni. De voorstelling is gemaakt om mee te touren, zegt de acteur: "Het enige wat we nodig hebben zijn een paar bakken op elkaar en wat doeken. We kunnen overal spelen."

Het theaterstuk "Real Or Not Real" is vooral gericht naar scholen en cultuurcentra. Je vindt meer informatie op de website van Over Pesten

kasto80

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen