Stad Hasselt doet oproep: "Hang je AED toestel buiten"

De stad Hasselt wil meer AED toestellen toegankelijk maken voor het publiek. AED toestellen zijn draagbare toestellen die bij levensbedreigende hartritmestoornissen een elektrische schok aan het hart toedienen. En de stad wil nu dat organisaties en bedrijven hun toestel aanbieden voor iedereen.

"In Hasselt hebben we 200 geregistreerde AED toestellen", zegt schepen Dymfna Meynen (N-VA). "Dat is een hoog aantal, zelfs hoger dan het nationaal gemiddelde. Maar de meeste van deze toestellen zijn niet altijd publiek toegankelijk omdat ze binnen hangen. Daarom willen we een oproep doen aan alle Hasselaars, organisaties, sportclubs en bedrijven om hun AED toestel buiten te hangen, in een speciaal voorziene buitenkast, want daardoor kunnen ze levens redden."

Extra opleidingen

In samenwerking met Hogeschool PXL en het Jessa Ziekenhuis zullen er ook extra opleidingen worden voorzien om een AED toestel te kunnen bedienen. "We gaan nog extra inzetten op reanimatieopleidingen en ook specifiek op het gebruik van een AED toestel", zegt Meynen. "Maar mensen die geen opleiding hebben gehad, kunnen het ook gemakkelijk gebruiken omdat het toestel duidelijk uitlegt wat je op welk moment moet doen."

Meest gelezen