Wateroverlast na intense buien: "Het zal komende uren en dagen pas duidelijk worden wat er allemaal kapot is"

Intense regenbuien hebben op verschillende plaatsen in het land wateroverlast veroorzaakt. Vooral in de streek rond Ternat en Asse in Vlaams-Brabant is er heel wat materiële schade. Elders ondervond het treinverkeer hinder door het wassende water. Ook de A12 in Boom was vanmorgen een tijdlang afgesloten.

De brandweerzone Vlaams-Brabant-West kreeg 200 oproepen binnen, zo goed als allemaal van ondergelopen kelders of andere waterschade. Zwaarst getroffen lijkt de regio rond Ternat, Asse en het Pajottenland. Ook in Glabbeek zijn enkele straten ondergelopen. De gemeenteploegen zijn al enkele uren bezig de straten moddervrij te maken.

Op sommige plaatsen was de materiële schade erg groot. In Asse werd bijvoorbeeld de Kespier in Asbeek bijzonder hard getroffen. "In ons huis stond zo'n vijf centimeter water en dat water kwam zowel van de straatkant als van de achterliggende beek", vertelt bewoonster Leentje Van Dijck. "De straat zelf was overigens omgetoverd tot een rivier waar het water minstens dertig centimeter hoog stond."

"Het zal de komende uren en dagen pas duidelijk worden wat er nu allemaal kapot is", vertelt ze voort. "We gaan ons nu bezighouden met kuisen, want het modderwater heeft heel wat vuil gemaakt."

Lees voort onder de foto uit Glabbeek:

In het centrum van Ternat liep de Brusselstraat onder de spoorwegbrug onder water en ook in de Langestraat in Wambeek kwam de straat onder de spoorwegbrug blank te staan. In Lennik werden verschillende straten dan weer voornamelijk door modderstromen getroffen.

Lees voort onder de foto van een restaurant in Ternat:

Bij Henk Willocks uit Merchtem liep zijn tuin helemaal onder water en verdronken 11 kippen. "De tuin is op een tiental minuten ondergelopen", legt hij uit op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Mijn kippen zijn verdronken. Het is verschrikkelijk. We wonen op het diepste punt van Merchtem. Ik heb vanmorgen geroepen en geweend."

"Wanneer gaan ze eindelijk eens stoppen met bebouwingen toe te laten in overstromingsgebied", vraagt Henk zich af. "Mijn familie woont hier al meer dan 90 jaar aan de Reedijk. We hebben in al die jaren al heel vaak overstromingen meegemaakt. Laat ons alstublieft eindelijk eens nadenken over de verandering van het klimaat en alle verharding die we aanleggen. Dit kan zo echt niet meer verder."

In Haaltert, in Oost-Vlaanderen, sloeg de bliksem in op een woning. Daardoor brak er brand uit en is het hele huis vernield. De woning is onbewoonbaar, er raakte niemand gewond.  

Veel schade op camping in Dessel

In de Kempen was het vooral de wind die schade heeft veroorzaakt. En dat heeft Wiske Van Vaernewyck van camping Campinastrand in Dessel aan den lijve mogen ondervinden. "Rond kwart voor vijf werd ik wakker door een enorm harde wind. Alles wat los zat, is weggewaaid", zegt ze op Radio 2 Antwerpen.

Vijf treurwilgen waren afgeknakt en nog andere bomen werden ontworteld. "Bomen, stoelen, tafels, parasols, alles is gewoon weggewaaid", legt ze uit. "Ik probeerde nog om de parasols dicht te doen, maar er blijft er geen enkele van over. Zelfs de voeten van de parasols zijn weggeblazen." 

Er geraakte niemand gewond. "De campinggasten hebben echt geluk gehad, want de caravans en tenten stonden onder de bomen. Rond vijf uur stonden ze hier voor de deur. Ik ben echt geschrokken. Ik heb er nog steeds de bibber van", vertelt Wiske aangedaan.

Lees voort onder de foto uit Dessel:

A12 tijdlang afgesloten, hinder op het spoor

De felle regenbuien die vannacht over het land trokken veroorzaken vanmorgen nog hinder voor het verkeer. Vooral op de A12 in Boom zijn er grote problemen: de weg was een tijdlang volledig dicht door wateroverlast. Er staan lange files in beide richtingen. Intussen is de weg vrijgemaakt.

Lees voort onder de foto van de A12 vanmorgen:

Foto: Radio 2

Ook het treinverkeer ondervindt hinder door wateroverlast. Dat is onder meer het geval tussen Tienen en Leuven. "Eén spoor op die lijn staat volledig onder water", zegt Thomas Baeken van Infrabel rond 8 uur aan onze redactie. "We proberen het water zo snel mogelijk weg te pompen. We hebben vervangbussen ingelegd."

Zo zag de waterellende vanmorgen eruit: ("Het Journaal" 18 juni): (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Intussen is het treinverkeer op de lijn hervat, maar vervolgvertragingen blijven uiteraard nog steeds mogelijk.

De lijn Denderleeuw-Geraardsbergen deelde ook in de brokken. Het treinverkeer was er onderbroken door een seinstoring in Ninove na een blikseminslag. Er werden ook daar vervangbussen ingezet.

Ook aan het station van Ciney, in de provincie Namen, zijn de seinen gestoord. Daardoor rijden er een tijdlang geen treinen tussen Ciney en Marloie.

Meest gelezen