Brusselse rechter beslist: AstraZeneca moet 50 miljoen vaccins leveren aan EU, maar dat is wel minder dan wat EU vroeg

Vaccinproducent AstraZeneca moet tegen eind september 50 miljoen dosissen van het coronavaccin leveren aan de Europese unie. Dat heeft de rechtbank in Brussel beslist. Doet het farmabedrijf dat niet, dan moet het een dwangsom van 10 euro per dosis betalen. Zowel AstraZeneca als de EU lijkt zich te kunnen vinden in de uitspraak, al krijgt de EU niet het aantal vaccins dat ze eisten.

De Europese Commissie startte eind april een rechtszaak tegen AstraZeneca nadat het bedrijf aankondigde veel minder coronavaccins te zullen leveren. De EU had bij AstraZeneca tegen eind maart ongeveer 120 miljoen vaccins besteld en er maar zo'n 30 miljoen ontvangen, tegen eind juni was de belofte 180 miljoen vaccins, maar ook die doelstelling werd bijgeschaafd naar 100 miljoen. Conclusie: landelijke vaccinatiecampagnes in de war gestuurd, de EU boos op AstraZeneca over de vertraging, en het geschil werd-voor de rechtbank gebracht. De EU wilde dat AstraZeneca meer en op tijd leverde.

Zowel AZ als EU tevreden

Die rechter in Brussel besliste nu dat AstraZeneca tegen eind september (in verschillende schijven) al zeker 50 miljoen dosissen van haar vaccin moet leveren aan de EU. Da's alvast minder dan de oorspronkelijke 300 miljoen dossissen tegen eind juni waar AstraZeneca begin dit jaar op mikte. En het is ook veel minder dan de 90 miljoen dosissen die de EU bij de rechter in Brussel probeerde te verkrijgen. Die 90 miljoen slaan op de resterende vaccins in de bestelling van 120 miljoen voor eind maart, die de EU bij de rechter dan maar tegen eind juni probeerde los te krijgen.

Toch lijkt de EU, bij monde van eurocommisaris voor gezondheid Stella Kyriakides, niet ontevreden. Zij laat op Twitter verstaan dat ze blij is dat er tegen 27 september 50 miljoen dosissen geleverd moeten worden, en dat er een boete komt van 10 euro per niet geleverde dosis.

De rechtbank oordeelde dat AstraZeneca niet alles gedaan heeft om op tijd te leveren, en dat er sprake is van contractbreuk. Maar ook de producent in kwestie, AstraZeneca, heeft het vonnis van de Brusselse rechter positief onthaald, omdat ze minder moeten leveren dan wat de EU vroeg. In een persbericht verwijst de producent naar de uiteenzetting van de rechter over het feit dat de producent in snelle en moeilijke omstandigheden moest werken.

Meest gelezen