Verpleegkundigen van ziekenhuis in Genk oefenen technieken met virtual reality

Verpleegkundigen in het ziekenhuis in Genk (ZOL) oefenen bepaalde technieken voortaan met een VR-bril. De virtualrealitytoepassing zorgt voor een levensechte simulatie waardoor de verpleegkundigen ervaring kunnen opdoen en zich zekerder voelen bij echte patiënten.

"We hebben een VR-toepassing ontwikkeld voor een tracheotomie", legt zorgcoördinator van het ZOL, Andy Swennen, uit. "Dat is een kunstmatige luchtweg waaruit we soms slijmen moeten verwijderen. Die handeling wordt ook in de opleiding verpleegkunde aangeleerd, maar komt eigenlijk niet zo vaak voor. Daarom is het belangrijk dat we de verpleegkundigen blijven trainen. Zo blijven ze vertrouwd met de techniek en voelen ze zich veilig en zelfzeker wanneer ze het bij een echte patiënt moeten doen. Het is een beetje als een piloot die in een vliegsimulator oefent wat te doen bij turbulentie", zegt Swennen.

Door de live feedback van de VR-bril leren de verpleegkundigen heel snel bij

Kathleen Lemmens, opleidingscoördinator HBO Verpleegkunde

Met de VR-bril oefenen de verpleegkundigen de handeling niet alleen, ze krijgen ook live feedback. "Ze kunnen blijven oefenen met de bril, maar door de feedback worden de verpleegkundigen echt snel vaardiger", zegt opleidingscoördinator HBO Verpleegkunde Kathleen Lemmens. Ook studenten van hogeschool UCLL kunnen van de bril gebruik maken. "Op die manier kunnen ze al wat ervaring opdoen voor hun stage", zegt Lemmens. 

Succesvolle testfase

De VR-bril werd gecreeërd door het ZOL in samenwerking met softwarebedrijf OneBonsai en Campus LiZa van HBO Verpleegkunde en hogeschool UCLL. "Eerst hebben we gekeken welke stappen er uitgevoerd moeten worden om een tracheotomie te verzorgen, vervolgens zijn die in een VR-omgeving geplaatst en daarna hebben we het ook met de studenten en de verpleegkundigen uitgetest", zegt Lemmens. "De bril bleek heel succesvol."

Meest gelezen