Jasper Juinen

Vlamingen steeds meer bereid om insecten te eten, "maar ze willen niet herkennen wat er op hun bord ligt"

Een onderzoek van de Gentse hogeschool HOGENT toont aan dat 3 op de 4 Vlamingen bereid zijn om insecten te eten. Dat is opvallend meer dan 7 jaar geleden, toen het eten van insecten officieel werd toegestaan in België. Insecten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde voedselproductie en zijn zowel goed voor ons lichaam als voor de planeet. 

Eten we binnenkort ook insecten als volwaardige maaltijd? Bij heel wat Vlamingen schrikt dat idee niet af. Dat blijkt uit resultaten van een onderzoek van HOGENT. 75,8 procent van de Vlamingen zou bereid zijn om insecten te eten. In 2014, toen het eten van insecten werd geïntroduceerd in België, zag nog maar 19 procent van de Vlamingen dat zitten. 

Erg voedzaam, maar oogt "vies"

Het eten van insecten brengt heel wat voordelen met zich mee. Insecten zijn makkelijk en goedkoop te kweken en zijn erg voedzaam. "De beestjes zijn zowel goed voor ons lichaam als onze planeet. Ze omvatten heel wat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten, ijzer en mineralen. Daarnaast verbruikt de verwerking van insecten 150 keer minder water dan de verwerking van runderen", legt Freek Van Baelen van HOGENT uit.

Ondanks dat mensen er meer voor open staan, zien ze niet graag dat er insecten op hun bord liggen. "Heel wat mensen zijn opgegroeid met het idee dat insecten vies zijn”, vertelt Freek Van Baelen. “Mensen die insecten willen eten, voelen zich comfortabeler als ze niet herkennen wat er op hun bord ligt." Tegenwoordig worden heel wat insecten vermalen en verwerkt, waardoor ze onzichtbaar zijn in ons eten. 

kasto80

Meest gelezen