Weekend zonder alcohol achter het stuur: "In Maasmechelen controleert zowel de Belgische als de Nederlandse politie"

Er zullen dit weekend op alle wegen en autosnelwegen alcoholcontroles uitgevoerd worden. Het 'weekend zonder alcohol achter het stuur' werd vanmiddag op gang getrokken in Maasmechelen. Met de actie wil de politie weggebruikers aanmoedigen om enkel nuchter achter het stuur te kruipen.

"Het is niet toevallig dat we het 'weekend zonder alchohol achter het stuur' juist nu, tijdens het EK, houden", zegt Koen Ricour van de federale wegpolitie. "Dat je alcohol drinkt is oké, maar wanneer je te veel ophebt, moet je je laten thuisbrengen door een BOB." Weggebruikers worden door de politie aangemoedigd om voor veilige alternatieven te kiezen: een BOB aanduiden, mocktails drinken of ter plaatse blijven slapen. "Er zijn genoeg alternatieven", klinkt het bij de politie.

De politie en het parket lachen niet met alcohol achter het stuur

Koen Ricour, directeur federale wegpolitie

Wie toch onder invloed van alcohol of drugs de weg opgaat, riskeert een tijdelijk rijverbod of een boete en er kan een proces-verbaal opgesteld worden. "Wie dronken achter het stuur betrapt wordt, moet door iemand anders opgehaald worden", zegt Ricour. "Zowel het parket als de politie lachen hier niet mee."

Samenwerking

Om de controles uit te voeren, wordt zelfs over de landsgrenzen heen samengewerkt. "Hier in Maasmechelen controleert de Nederlandse politie ook. Over het hele land controleren we met meer dan 1000 mensen van de politie en bijna 120 politiezones werken mee", zegt Ricour. Het 'weekend zonder alcohol achter het stuur' begint op vrijdagnamiddag en eindigt maandagochtend.

Meest gelezen