Google Streetview

Woontorens in wijk Negenmanneke in Sint-Pieters-Leeuw na 50 jaar tegen de vlakte: "Hadden nooit gebouwd mogen worden"

De sociale woontorens in de wijk Negemanneke in Sint-Pieters-Leeuw zullen binnenort verdwijnen. Ze zijn al 50 jaar lang een bekend gezicht aan de skyline van de wijk. Burgemeester Jan Desmeth (N-VA) vindt dat de torens nooit gebouwd hadden mogen worden en ziet nu de kans om die fout uit het verleden recht te zetten.

De twee woontorens in de Bezemstraat zijn eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij "Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting" en zijn elk 13 verdiepingen hoog. Volgens burgemeester Desmeth hadden de torens in de jaren 70 nooit gebouwd mogen worden. "Dit hoort thuis in een grootstad, maar niet in onze gemeente. Ze zijn destijds nog gebouwd voor de gewestplannen van kracht waren. Als dat iets sneller was gebeurd, waren de torens er nooit gekomen." De twee gebouwen zijn nu - zoveel decennia later - aan vervanging toe, maar de gemeente kiest voor de afbraak en lagere nieuwbouwappartementen. "We moeten deze kans grijpen om de situatie uit het verleden recht te zetten voor de toekomstige generaties. Ze mogen niet nog eens 50 jaar de skyline van Negenmanneke bepalen."

Nieuwbouwappartementen op dezelfde plaats

Door de afbraak van de twee woontorens, verdwijnen er wel plots 200 sociale woningen. Om dat op te vangen worden er nieuwe, lagere appartementsgebouwen gebouwd. Die komen niet op de gemeentelijke parking wat verderop in de Bezemstraat, maar op dezelfde plaats als de huidige torens. "In 2020 heeft onze gemeente een verkavelingsstop afgekondigd. We gaan echt niet toelaten dat de sociale huisvestingsmaatschappij daar gaat bouwen terwijl we zoveel andere stukken grond rond de Vogelzangbeek ongerept willen laten. Daarom komen de nieuwe appartementen op de site van de woontorens zelf", aldus schepen van Omgeving Bart Keymolen (CD&V).

In totaal komen er nu 150 tot 157 nieuwbouwappartementen op de plek van de woontorens. Maar de gebouwen zullen een stuk minder hoog worden. "Aan de rand van het perceel drie of vier verdiepingen hoger en meer naar het midden toe zeven tot acht verdiepingen", licht de schepen toe. Het gemeentebestuur maakte ook afspraken met de sociale huisvestingsmaatschappij om de resterende 43 appartementen te bouwen op percelen die nu al verhard zijn, maar er verwaarloosd bijliggen.

Google Streetview

Meest gelezen