Algemene Vergadering VN vraagt einde te maken aan wapenlevering aan Myanmar

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdag een niet-bindende resolutie aangenomen waarin de militaire staatsgreep in Myanmar wordt veroordeeld. In de tekst wordt ook aan alle lidstaten gevraagd om "de toestroom van wapens" naar het land te voorkomen.

In de resolutie wordt ook opgeroepen tot een terugkeer naar de democratie en tot een vrijlating van de politieke gevangenen.

De resolutie werd goedgekeurd door 119 landen. Enkel Wit-Rusland stemde tegen. Er waren ook 36 onthoudingen, onder meer van China, dat beschouwd wordt als een bondgenoot van het regime in Myanmar.

Opmerkelijk was dat ook de vertegenwoordiger van Myanmar de tekst mee goedkeurde. Ambassadeur Kyaw Moe Tun werd na de militaire coup ontslagen, maar wordt door de VN wel nog altijd beschouwd als de rechtmatige vertegenwoordiger van zijn land.

Nog voor de stemming had VN-secretaris-generaal Antonio Guterres verklaard dat hij hoopte op een "zeer duidelijke boodschap" van de Algemene Vergadering. "We moeten absoluut de voorwaarden scheppen voor het herstel van de democratie", zo deelde hij mee.

Meest gelezen