Alexander Dumarey

België geeft geroofde kunst officieel terug aan Congo, al blijven de stukken voorlopig wel in het Afrikamuseum

Congo wordt officieel eigenaar van alle stukken in het Afrikamuseum in Tervuren die geroofd zijn. Dat schrijft De Standaard. Het gaat voorlopig om zo'n 1 procent van de totale collectie. De stukken blijven voorlopig in Tervuren, zolang Congo die niet terugvraagt. Er komt ook een onderzoekscommissie over andere, twijfelachtige stukken.

Officieel krijgt Congo de "juridische eigendom" over de stukken die met zekerheid op een onrechtmatige manier verkregen zijn. Dat kan bijvoorbeeld door diefstal zijn. Daarom spreken we vaak over 'roofkunst'. 

Dat de werken die daaronder vallen, eigendom worden van Congo, was ook op vraag van de Congolese president Tshisekedi. Die had de stukken teruggevraagd, maar wel geleidelijk. In de praktijk blijven de stukken voorlopig in Tervuren, maar Congo kan ze wel terugvragen.

Als de stukken terugmoeten naar Congo, zal dat in het museum nauwelijks zichtbaar zijn: het gaat om amper 1 procent van de totale collectie. Maar in de toekomst kan het wel om grotere aantallen gaan, want er komt een onderzoekscommissie die moet onderzoeken waar een aantal stukken vandaan komen waarvan de herkomst niet bekend is.

Van ruim de helft van de stukken is het duidelijk: het gaat om legaal verworven kunst. Maar van zo'n 40 procent is dat onduidelijk. Die kunst zal de komende jaren onderzocht worden door een gemeenschappelijke commissie van Belgen en Congolezen.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen