Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Conservatief Ebrahim Raisi wint - zoals verwacht - de Iraanse presidentsverkiezingen

Het was de enige wat hervormingsgezinde kandidaat - gouverneur van de centrale bank Hemmati - die het nieuws vandaag bekend maakte via de sociale media: Ebrahim Raisi wordt de nieuwe president van Iran. Even later volgde de bevestiging door huidig president Rouhani, dat hij al in de eerste ronde een opvolger had. Daarmee krijgt Iran opnieuw een hardliner als president.

Het was de man die naar voren geschoven werd door de conservatieve kant, die het uiteindelijke haalde: hoofd van de justitie Ebrahim Raisi. De 60-jarige Raisi is berucht door zijn rol bij massale executies in 1988 en vergoelijkte dat door te stellen dat hij de wil van toenmalig ayatollah Ruhollah Khomeini uitvoerde. Ook nadien is hij berucht gebleven wegens strenge straffen. 

In totaal konden de Iraniërs kiezen uit vier presidentskandidaten. Er waren meer dan 590 kandidaten, maar de meesten daarvan werden uitgesloten na onderzoek door de Raad van Wachters of "Shura-ye Negahban". Die raad vormt de kern van het politieke systeem van de islamitische republiek Iran en bestaat uit zes religieuze juristen en zes advocaten. Zij worden niet verkozen, de zes religieuzen worden naar eigen goeddunken benoemd door de opperste spirituele leider, Ali Khamenei, de zes advocaten door het juridisch apparaat. Uiteindelijk werden 7 kandidaten weerhouden, van wie er 3 de voorbije dagen nog uit de race stapten.

De macht van de president in Iran is eerder beperkt. Hij voert samen met de regering het dagelijkse beleid, maar het is de hoogste leider (rahbar of faqih) die de grote lijnen uitzet. Dat is ayatollah Ali Khamenei. De verkiezing van Raisi tot president verschaft hem wel een goede kans om Khamenei op te volgen als die functie  vacant zou worden. 

Wat mogen we van de nieuwe Iraanse president verwachten? "Hij is een fatsoenlijk en redelijk man", zegt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Bekijk hier het verslag van "Het journaal" over de verkiezing van Raisi:

Videospeler inladen...

Meest gelezen