AFP or licensors

Coronablog: Weer meer dan 10.000 besmettingen in Verenigd Koninkrijk, 70 procent van Vlamingen kreeg al eerste prik

Er liggen nu 499 covidpatiënten in de ziekenhuizen in ons land, daarmee gaan we dus nipt onder de grens van 500. Per dag worden gemiddeld nog 600 coronabesmettingen vastgesteld. 70 procent van de Vlaamse bevolking kreeg intussen al een eerste prik. In het Verenigd Koninkrijk gaan de coronacijfers intussen weer in stijgende lijn. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meer dan 10.000 nieuwe besmettingen in Verenigd Koninkrijk

De voorbije 24 uur zijn in het Verenigd Koninkrijk 10.321 besmettingen met het coronavirus geteld. De voorbije 7 dagen zijn 63.764 Britten besmet geraakt, een stijging met 33,2 procent in vergelijking met de week voordien. Er zijn ook weer meer dodelijke slachtoffers. De voorbije 24 uur zijn 14 coronadoden geteld, de voorbije 7 dagen 74 (een stijging met 23,3 procent.

De oplopende cijfers in het Verenigd Koninkrijk hebben te maken met de deltavariant, de zogenoemde Indiase variant. Die blijkt veel besmettelijker.

Nochtans staat het Verenigd Koninkrijk al veel verder in zijn vaccinatiecampagne. 81 procent van de volwassen bevolking heeft al een eerste prik gekregen, 59 procent is volledig gevaccineerd.

70 procent van Vlamingen kreeg al eerste prik

De Vlaamse vaccinatiecampagne heeft de kaap van de 70 procent bereikt. Dat meldt Tom De Boeck van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Van de volwassen bevolking in Vlaanderen heeft - om precies te zijn - 70,29 procent tenminste een eerste prik gekregen, goed voor zo'n kleine 4 miljoen mensen. Iets meer dan de helft daarvan is al volledig gevaccineerd. 

"Het is een belangrijke mijlpaal omdat dat cijfer naar voren werd geschoven als de drempel voor groepsimmuniteit", legt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid nog uit. "Maar daarvoor kijken we best naar de volledig gevaccineerden, en ook de minderjarigen, maar ook daar schiet de campagne goed op. Juli wordt een belangrijke maand."

Brazilië rondt kaap van 500.000 coronadoden

Brazilië, na de VS het zwaarst getroffen land door COVID-19, heeft vandaag de kaap van de 500.000 coronadoden gerond. Dat heeft de Braziliaanse minister van Volksgezondheid Marcelo Queiroga gemeld via Twitter.

De afgelopen week noteerde Brazilië gemiddeld 2.000 overlijdens per dag door het coronavirus. Het land dat 212 miljoen inwoners telt, kende begin dit jaar een dodelijke tweede golf, met ruim 4.000 overlijdens per dag. Het vreest nu een derde golf, want het aantal besmettingen lijkt opnieuw te pieken.

"Vaccins voor derde dosis worden aangepast aan nieuwe varianten"

Krijgen we volgende jaar een derde dosis van het coronavaccin? Het is een vraag waarover nog geen duidelijkheid is. Wel zeker lijkt dat in de Europese contracten die onderhandeld en mogelijk verlengd worden er een verplichting komt dat de nieuwe vaccins aangepast zijn aan de varianten. Dat maakt professor Dirk Ramaekers bekend op de wekelijkse persmeeting van de taskforce.

"We kunnen er duidelijk over zijn: er is geen duidelijkheid over de derde prik", opent Ramaekers. Net zoals andere Europese landen is België zich aan het voorbereiden op een derde prik. Want er zijn indicaties dat die er komt. Ofwel voor specifieke kwetsbare doelgroepen, ofwel voor iedereen. In het najaar verwachten de leden van de taskforce meer duidelijkheid hierover. 

Qua voorraden mag het geen probleem zijn, want vanaf september worden er van alle vaccins nog grote aantallen geleverd. Professor Pierre Van Damme legt wel uit dat er een bepaalde nuance nodig is bij de vraag over de derde dosis. 

"We moeten duidelijk onderscheid maken tussen wat bedoeld wordt met een derde dosis. Is het eenzelfde vaccin als nu is samengesteld? Of een derde dosis in een samenstelling op maat van de varianten?", aldus Van Damme.

Ramaekers pikt daarop in: "De contracten die Europees onderhandeld worden of verlengd worden, zullen verplicht aanpassingen aan de variant bevatten. Vanaf eind dit jaar of begin volgend jaar moeten in principe alle vaccins die voor een derde dosis bedoeld worden, aangepast zijn aan de varianten. Het ziet er ook naar uit dat de firma's daartoe in staat zijn", besluit Ramaekers.

84.000 Vlamingen schreven zich al vrijwillig in voor Johnson & Johnson-vaccin

Op een viertal dagen hebben al 84.000 Vlamingen tussen 18 en 40 jaar zich vrijwillig ingeschreven via Qvax om het vaccin van Johnson & Johnson toegediend te krijgen. Dat maakt de taskforce vaccinatie bekend op de wekelijkse persmeeting. Drie vierde van de ingeschreven personen zijn twintigers.

De laatste cijfers geven aan dat al 84.000 jongeren zich op de Qvax-reservelijst hebben gezet. Een goede 4.000 personen werden na hun inschrijving al uitgenodigd voor een prik met het vaccin waarvan maar één dosis nodig is. 

"We waren aangenaam verrast door de start in Vlaanderen", geeft Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, aan. "Het is een indicatie van de bereidheid van vaccinatie in de jongerengroep, wat we erg gunstig vinden."

Bij het belichten van de ingeschreven personen per leeftijdscategorie valt het op dat meer dan 60.000 twintigers zich al vrijwillig hebben aangeboden voor het Janssen-vaccin, samen met meer dan 10.000 15- tot 19-jarigen en meer dan 10.000 dertigers. 

Taskforce Vaccinatie: "Drietal weken vertraging door Janssen-vaccin"

De beperkte leveringen van het Janssen-vaccin hebben de Belgische vaccinatiecampagne een drietal weken vertraging bezorgd. Dat zegt professor Dirk Ramaekers van de taskforce vaccinatie tijdens de wekelijkse persmeeting.

Voor het volledige tweede kwartaal wordt op dit moment uitgegaan van in totaal zo'n 450.000 dosissen van het Janssen-vaccin, dat is de helft van wat vooraf was aangekondigd. "Het is bijzonder jammer omdat we net in die laatste fase zitten met hoge volumes en de jongeren die aan bod komen. Het ziet er naar uit dat het in juni en juli niet meer zal veranderen", stelt Ramaekers.

Volgende week krijgt België opnieuw 1,2 miljoen vaccins toegeleverd. Het gaat om meer dan 800.000 vaccins van Pfizer, 167.000 van Moderna, 125.000 van AstraZeneca en slechts 24.000 van Janssen. Hoeveel vaccins Janssen in de weken nadien zal leveren, is nog onbekend. 

Blik op de cijfers: Minder dan 500 covidpatiënten in de ziekenhuizen

 • Gisteren, op vrijdag 18 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 6.170.720 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 66,9 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 53,6 procent. 3.471.532 mensen zijn volledig beschermd.
 • Van 12 tot en met 18 juni werden elke dag gemiddeld 37 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 38 procent minder dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand aan een fors tempo.
 • Gisteren - vrijdag 18 juni - meldden de ziekenhuizen 29 opnames (-4 in vergelijking met donderdag). 63 patiënten (-3) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op donderdag.
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 499 covidpatiënten in het ziekenhuis (-37 in vergelijking met een dag eerder). We duiken dus nipt onder de grens van 500. Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op woensdag. Het gaat om het laagste cijfer sinds 21 september 2020 (toen waren het er 490). De bezetting in de ziekenhuizen blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling met 35 procent.
 • 212 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -22 in vergelijking met woensdag. 128 (-8) hebben beademing nodig. Op weekbasis blijft ook het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg dalen, dit keer met 29 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 26 procent. Ter vergelijking: op 6 februari lagen 291 patiënten op intensieve zorg. Dat was het laagste cijfer dat we dit kalenderjaar hebben gehaald en daar zitten we nu dus al een eind onder.  
 • In de week van 9 tot en met 15 juni overleden elke dag gemiddeld 6 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 5 overlijdens, oftewel 44 procent, gedaald in vergelijking met de week ervoor (2 tot en met 8 juni). De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 25.125.
 • Tussen 9 en 15 juni werden per dag gemiddeld 600 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 44 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.078.679 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 9 en 15 juni werden dagelijks gemiddeld 39.100 tests afgenomen. Dat is 9 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 9 en 15 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2 procent (1,1 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat 2 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,71. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Recordaantal besmettingen in Moskou, de tweede dag op rij

In de Russische hoofdstad Moskou is een recordaantal besmettingen vastgesteld, de tweede dag op rij al. De voorbije 24 uur zijn 9.120 besmettingen geregistreerd, zegt het Russische ministerie van Volksgezondheid. De dag ervoor waren het er 9.056. Twee weken geleden nog maar waren er gemiddeld 3.000 besmettingen per dag in Moskou.

Volgens stadsbestuur van Moskou is de opstoot te wijten aan de Deltavariant van het coronavirus, de variant die voor het eerst in India ontdekt werd. BurgemeesterSergej Sobjanin stelt dat 90 procent van de besmette personen de Deltavariant heeft. De zorg in de ziekenhuizen dreigt in het gedrang te komen, zo luidt het. De komende twee weken wordt het aantal bedden voor covidpatiënten in de ziekenhuizen in Moskou opgetrokken van 17.000 naar 24.000.

Eerder deze week werden nog extra maatregelen genomen om de stijging in de besmettingen een halt toe te roepen, in Moskou, maar ook in Sint-Petersburg, een speelstad van Euro 2020. Komende maandag nemen de Rode Duivels het daar op tegen Finland in hun derde groepswedstrijd. Onder meer restaurants en commerciële centra zijn er gesloten.

In heel Rusland waren er de voorbije 24 uur 17.906 bevestigde besmettingen en 466 overlijdens.

Maandag overleg tussen Vlaamse regering en burgemeesters over verbod Tomorrowland

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) zit maandag rond de tafel met de burgemeesters van Boom en Rumst over hun beslissing om het dancefestival Tomorrowland dit jaar niet te laten plaatsvinden. Dat heeft hij vanmorgen gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) schuiven mee aan.

Burgemeesters Jeroen Baert (Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) hadden donderdag de vergunningsaanvraag voor een uitgestelde editie voor Tomorrowland eind augustus en begin september geweigerd. Ze zeiden onder meer dat het ministerieel besluit rond evenementen tot 75.000 personen er nog niet is en dat de politie het bijkomende werk rond het controleren van de coronacertificaten niet ziet zitten. Maar vooral de epidemiologische context baart hen zorgen.

"Ik heb heel veel begrip voor die burgemeesters. Het is ook een verschrikkelijk moeilijke uitdaging. Zij zijn ook degenen die uiteindelijk moeten beslissen. Ik vind dat we daar de autonomie van die burgemeesters moeten respecteren. Zij hebben heel veel zorgen en ik denk dat de uitdaging erin moet bestaan hoe we die kunnen beantwoorden", aldus Somers.

Palestijnen weigeren 1 miljoen vaccins van Israël, omdat ze bijna vervallen zijn

De Palestijnen weigeren 1 miljoen vaccins die ze van Israël krijgen, omdat ze bijna vervallen zijn. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid is het onmogelijk de vaccins op tijd toe te dienen. In Israël is zo goed als iedereen twee keer gevaccineerd, maar in de Palestijnse gebieden amper 1 op de 10. 

Israël kreeg daarop veel kritiek en beloofde een miljoen vaccins te sturen. Maar nu blijken die vaccins dus tegen de vervaldatum te zijn. Volgens de Palestijnse autoriteit is de coronatoestand op de Westelijke Jordaanoever de voorbije weken fel verbeterd.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u":

Videospeler inladen...

President Joe Biden: "300 miljoen coronaprikken in de VS in 150 dagen"

In de Verenigde Staten zijn tot nu toe 300 miljoen dosissen van een coronavaccin gezet, en dat in 150 dagen. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag bekendgemaakt. Het is een nieuwe mijlpaal voor ons land, zegt Biden. ""Amerika begint weer op Amerika te lijken en gaat een zomer vol pret en vrijheid tegemoet."

De VS behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied en dat is terug te zien in de coronacijfers. De regering zegt dat bij het aantreden van Biden nog 3.300 Amerikanen per dag overleden aan het virus, maar het aantal sterfgevallen en nieuwe besmettingen zou tegenwoordig ruim 90 procent lager liggen.

Het Witte Huis zegt dat 55 procent van de volwassenen volledig is gevaccineerd. Dat betekent in de meeste gevallen dat ze twee prikken hebben gehad. Miljoenen andere Amerikanen hebben al een eerste dosis gehad, maar wachten nog op hun tweede inenting.

Ondanks de optimistische taal van het Witte Huis ligt Biden volgens Amerikaanse media niet op koers om zijn vaccinatiedoel te halen. De president wil dat op 4 juli, de nationale feestdag, zeker 160 miljoen Amerikanen volledig zijn gevaccineerd. Zeker 70 procent van de volwassenen moet minstens één prik hebben gehad. Dat is nu nog 65 procent.

Gezondheidspsycholoog: "Voorzichtig zijn klinkt abstract, zet in op "als... dan..."-scenario's"

Het is erg belangrijk om de vaccintwijfelaars toch nog te overtuigen een prik te gaan halen. De overheden zouden dat kunnen doen door extra in te zetten op duidelijke communicatie, aan de hand van "als...dan..."-scenario's, zegt KU-Leuven gezondheidspsycholoog Omer Van den Bergh.

Op het Overlegcomité gisteren werden de versoepelingen van het Zomerplan verdergezet. "Dat is goed nieuws. De drempelwaardes voor versoepelingen zijn ook ruimschoots gehaald, dus het is logisch dat die er gekomen zijn." Toch blijft het voor Van den Bergh belangrijk dat benadrukt wordt hoe ieders gedrag gekoppeld blijft aan de epidemiologische situatie. "We zien de vaccinatiecijfers dagelijks veranderen en het gaat momenteel goed vooruit. Maar het zou goed zijn om aan de hand van als...dan-scenario's visueel te tonen hoe dit veranderende cijfer impact heeft op toekomstige besmettingen en andere epidemiologische kerngetallen. En dat is erg belangrijk: in de groep van de niet-gevaccineerden onder 35 jaar twijfelt op dit moment een derde om zich te laten vaccineren. Dat blijkt althans uit de meest recente Motivatiebarometer."

Er wordt volgens de gezondheidspsycholoog ook terecht benadrukt dat we voorzichtig moeten blijven, wegens de opkomende deltavariant. Daarbij komt ook het feit dat er meer gereisd zal worden in de zomervakantie en de context van het EK voetbal. "Maar voorzichtig zijn klinkt abstract. Bij voortdurend goed nieuws verandert bovendien het denken van mensen: daardoor verliezen ze hun voorzichtigheid juist. Daarom blijft het erg belangrijk om met concrete voorbeeld te tonen hoe voorzichtigheid eruitziet in specifieke contexten. Voorbeelden werken altijd beter dan een advies", besluit Van den Bergh.

Dansen op een trouwfeest? Vakantiehuis huren met andere gezinnen? Het antwoord op jouw vragen

De nieuwe maatregelen van het Overlegcomité roepen heel wat vragen op. Blijft het sluitingsuur in de horeca de hele zomer gelden? Hoelang moeten we nog een mondmasker dragen? En zijn de versoepelingen wel verstandig nu de Deltavariant in opmars is? We geven een antwoord op jouw meest gestelde vragen.

Wat heeft het Overlegcomité beslist? In een notendop

 • Telewerken is niet langer een verplichting, maar wordt nog wel sterk aanbevolen. 
 • Wie gaat winkelen moet geen rekening meer houden met beperkingen: dat mag weer met een onbeperkt aantal mensen.
 • In de horeca verdubbelt het aantal mensen dat aan een tafel mag zitten: van 4 naar 8.
 • Hetzelfde cijfer geldt voor het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen: er mogen weer 8 personen op bezoek komen.
 • Het sluitingsuur voor de horeca wordt verlaat van 23.30 naar 1 uur ‘s nachts.
 • Ook komt er een einde aan het samenscholingsverbod van 10 personen overdag en 4 ‘s nachts.
 • We zullen ook meer evenementen en erediensten, met meer mensen kunnen bijwonen.
 • Ook jeugdactiviteiten en vakantiekampen, mét overnachting, zullen met meer deelnemers mogen worden georganiseerd.

Een volledig overzicht van de nieuwe maatregelen kan je nalezen in dit artikel:

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Indiase variant eind juni, begin juli dominant"

"We mogen ons niet in slaap laten wiegen door de zeer goede cijfers", zegt epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen). Na de nieuwe versoepelingen die door het Overlegcomité zijn aangekondigd, waarschuwt hij dat we moeten blijven rekening houden met de epidemiologische cijfers en met eventuele nieuwe varianten, zoals de deltavariant (zoals de variant genoemd wordt die in India voor het eerst vastgesteld werd). "De huidige berekeningen zeggen dat de kans groot is dat die tegen eind juni, begin juli dominant is, ook in België", aldus Van Damme.

"We moeten constant bereid zijn om te kunnen terugschakelen", zegt de epidemioloog nog. Hij vindt dat we als maatschappij altijd bereid moeten zijn om indien nodig aangekondigde versoepelingen on hold te zetten. Hij verwijst naar het Verenigd Konikrijk, waar premier Boris Johnson begin deze week zo'n maatregel heeft aangekondigd.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Pierre Van Damme in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen