Videospeler inladen...

Van grasmatten tot het filmen van matchen: heel wat Belgische bedrijven en technologie aan het werk op het EK

Tijdens de vele matchen van het EK voetbal zijn heel wat Belgische bedrijven aan de slag. Ze staan onder meer in voor het filmen van de wedstrijden, maar ook voor de veiligheid, in onder andere de stadions in Kopenhagen en München. Ook de nieuwe grasmat in het Wembley-stadion is van Belgische hand. Maar waarom zijn de Belgische bedrijven zo populair? Hun expertise en kennis, zo blijkt.

Het EK voetbal komt dan wel niet naar een Belgisch stadion, maar België is zeker wel aanwezig in de buitenlandse stadions. En dan hebben we het niet over het Belgische elftal op het veld, maar over de vele Belgische bedrijven die de EK-matchen mogelijk maken. Want ons land heeft heel wat kennis in huis voor het opzetten van evenementen, en daar wordt op het EK gretig gebruik van gemaakt.

De kennis en technologie zit bij ons. Dat geeft de doorslag om bij Belgische bedrijven te blijven

Het Londerzeelse NEP Belgium, bijvoorbeeld, is een van de vele bedrijven die tijdens het EK aan de slag is. Zij zorgen met zo'n 200 operatoren en 150 camera's voor de live-captatie van de matchen in de stadions van Amsterdam, Sevilla, München en Kopenhagen.

Grasmat en spray

Ook de infrastructuur komt van de Belgen. PitchTecConcept (uit Lede) is bijvoorbeeld betrokken bij de heraanlag van de nieuwe hybride grasmat in het Wembley-stadion in Londen, waar de finale van het EK gespeeld wordt. De hybride grasmat - inclusief verwarmingssysteem - is een technologisch hoogstandje. Het bedrijf zorgde ook voor de grasmat in het stadion in Boedapest, en  - samen met GrassMax uit Zele - ook voor de heraanleg van de grasmatten op de trainingsvelden van de Duivels in Tubeke. Het Hasseltse Raw Stadia is dan weer betrokken bij het onderhoud van de grasvelden in de stadions van Boedapest en Amsterdam.

"De technologie en kennis van grasmatten zit bij ons, dat geeft wel de doorslag om toch bij Belgische bedrijven te blijven als het gaat over veldtechnologie", vertelde Yves De Cocker van PitchTecConcept in "Het Journaal vanmiddag. Bekijk de reportage hier, en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Ook in de eigenlijke omkadering van de wedstrijden speelt ons land een belangrijke rol. Pitagone (uit Anderlecht) zorgt voor de veiligheid rond de stadions in Londen en München tijdens maar liefst 12 wedstrijden, waaronder ook de halve finale en de finale. 

Ook andere bedrijven zoals Videohouse (Vilvoorde), EVS (Luik), WNM (Luik), PRG (Haacht), Signify (Brussel), Schréder (Luik), Barco (Kortrijk) en Atkore Vergokan (Oudenaarde) zorgen allemaal - in minder of meerdere maten - voor de geluids-, licht- en schermondersteuning in meerdere buitenlandse stadions of fanzones. En niet te vergeten: ook de "vanishing spray", die scheidsrechters gebruiken om een lijn te trekken in het gras, wordt geleverd door een Belg, Expo-Line uit Tessenderlo.

Meest gelezen