Videospeler inladen...

Alle vijf vermisten dood teruggevonden onder puin ingestorte school, Koning Filip bezocht plek van de ramp

In Antwerpen zijn alle vijf vermisten na de instorting van een school in aanbouw dood teruggevonden onder het puin. Drie van de vijf zijn al geïdentificeerd, het gaat om een Roemeen en twee Portugezen. De reddingsoperatie wordt nu afgerond, het gebouw wordt beveiligd tegen het onweer en later afgebroken. Koning Filip bezocht vanmiddag de plek van de ramp, nog voor de twee laatste vermisten teruggevonden werden.

Koning Filip kwam rond 15u30 aan op de plek van de ramp, met in zijn kielzog premier De Croo, minister Verlinden, gouverneur Berx en burgemeester De Wever. Ook de ambassadeurs van Portugal en Roemenië waren aanwezig. De Koning sprak er met enkele hulpverleners, rond 16u20 vertrok hij weer. Bekijk hier de beelden en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Wat is er gebeurd?

Gisteren in de namiddag is basisschool Zuidzin in de wijk Nieuw Zuid ingestort. Het gebouw was nog in aanbouw en had tegen het begin van het nieuwe schooljaar in september moeten openen. De precieze oorzaak van de instorting is nog niet bekend. 

Tot vanmiddag waren al drie lichamen van onder het puin gehaald. Het eerste is afgelopen nacht geborgen, het tweede om 6 uur vanmorgen. Het gaat om een Portugese en Roemeense bouwvakker. Rond de middag is dan ook een derde bouwvakker gevonden, ook een Portugees. Na het bezoek van de Koning Filip liet burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA), optekenen dat er ook een vierde lichaam was gelokaliseerd en geborgen werd. Rond 17u15 liet de politie weten dat ook de vijfde vermiste gelokaliseerd was, ook hij is niet meer in leven. Het lichaam van de vijfde vermiste is vanavond geborgen.

Om 1 uur vannacht werden de werken tijdelijk stilgelegd om de vermisten makkelijker te vinden. "We hebben alle machines uitgezet zodat we in volledige stilte konden horen of we nog signalen kregen van onder het puin", legt Marie De Clercq van de Antwerpse brandweer uit. "Het heeft helaas niet veel opgeleverd." De brandweer liet vanmorgen al verstaan dat de kans dat de vermisten nog levend vanonder het puin werden gehaald, bijzonder klein is. Die vrees is dus uitgekomen. Bekijk hier beelden van afgelopen nacht, en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Twee van de doden hebben alvast de Portugese nationaliteit, een derde is een Roemeen. De nationaliteit van de vierde en vijfde dode is nog niet duidelijk, maar het zou gaan om een Portugees en een Rus.

Onder de gewonden zijn vier Roemenen, 2 Oekraïners, een Portugees en nog twee personen van wie de nationaliteit niet bevestigd is. Van hen zijn er acht zwaargewond. Vier daarvan waren gisteren en vannacht nog in kritieke toestand, maar intussen liggen er nog maar drie van hen op de afdeling intensieve zorg. Een iemand is lichtgewond geraakt en mocht intussen het ziekenhuis verlaten.

Vanavond wordt het gebouw beveiligd. Volgens Kristof Geens van de brandweer zone Antwerpen zullen specialisten binnenkort bekijken of delen van het gebouw behouden kunnen blijven. "De aannemers gaan de volgende dagen het gebouw nog verder ontmantelen en verder opruimen, zodat binnen een dikke week alle gevaar geweken is", aldus Geens.

Kristof Geens (brandweer Antwerpen): “Het onderzoek kan nu op volle toeren starten”. Bekijk hier een laatste stand van zaken vanop de plaats van de ramp:

Videospeler inladen...

In Antwerpen wordt de balans opgemaakt na de instorting van de school in aanbouw. Bekijk hier een overzicht van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen