Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Illegaal dansfeest in Bretagne stilgelegd: ook vanmiddag weer enkele agenten gewond  

In Redon in het zuiden van Bretagne in Frankrijk is een illegale raveparty de voorbije nacht uitgelopen op een confrontatie met de politie. Feestvierders gooiden met molotovcocktails en allerlei projectielen. Vijf agenten raakten gewond. Een jonge feestvierder verloor een hand. Zaterdag in de vooravond begon de politie dan met de ontruiming van het terrein. Zes agenten raakten daarbij lichtgewond. De situatie is nu onder controle. 

De politie wist dat vrijdagnacht in de omgeving van de stad Nantes een dansfeest of raveparty zou worden georganiseerd. De bijeenkomst werd verboden, maar toch daagden zo'n vijftienhonderd feestvierders op bij het stadje Redon. Ook de politie was al massaal ter plekke, en kreeg versterking van de gendarmerie.

Bekijk hier het verslag van de clash tussen politie en feestvierders (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Een aantal aanwezigen kwam gewoon om rel te schoppen 

Burgemeester van Redon, in Bretagne

Na één uur, in de nacht van vrijdag op zaterdag, liep de situatie uit de hand. Het kwam tot stevige rellen. De burgemeester van Redon kwam ter plekke, volgens hem waren een aantal aanwezigen gewoon uit op confrontaties met de politie. 

De bijeenkomst was georganiseerd als eerbetoon aan Steve Maia Caniço. Dat was een man van 24 die bijna twee jaar geleden verdronk in de Loire, na een politie-interventie tijdens het 'fête de la musique' in Nantes. De omstandigheden zijn nooit helemaal opgehelderd. De affaire veroorzaakte toen veel opschudding. 

vanmorgen in de buurt van Redon in Bretagne
AFP or licensors

Volgens de prefect van het departement Ille-et-Vilaine duurde de confrontatie vannacht bijna zeven uur. Het ging er volgens hem heel gewelddadig aan toe. De feestvierders bekogelden de politie met ondermeer petanqueballen en molotovcocktails. De agenten vuurden traangasgranaten af. 

Vijf agenten zijn gewond geraakt, twee van hen zijn naar het ziekenhuis gevoerd. Ook twee feestvierders raakten gewond. Een jongeman van 22 verloor zijn hand. De precieze omstandigheden zijn niet duidelijk, mogelijk heeft hij een projectiel opgeraapt dat in zijn hand is ontploft. Er is een onderzoek ingesteld. 

Het is niet de eerste keer dat een illegale raveparty opschudding veroorzaakt in Frankrijk. Met nieuwjaar kwamen meer dan tweeduizend mensen bijeen in de buurt van Rennes, ook al in Bretagne. 

In Redon keerde de rust tegen de ochtend terug. Maar meer dan duizend aanwezigen bleven toch feesten, ondanks de oproep van de politie om naar huis te gaan. 

Na vijf uur zaterdagavond is de politie begonnen aan een nieuwe interventie. De agenten namen muziekinstallaties in beslag, de politie gebruikte ook traangas om de feestvierders uit elkaar te drijven. Rond zeven uur zaterdagavond was de situatie onder controle. Bij de operatie raakten nog eens zes agenten en een feestvierder lichtgewond. Vijf jonge mannen zijn opgepakt. Ze worden beschuldigd van geweld tegen de  politie en het organiseren van een illegale raveparty. 

het feest in Redon ging vanochtend gewoon verder
AFP or licensors

Meest gelezen